Rolex och Tudor har inte lämnat någon oberörd på årets mässa. Nils är synnerligen besviken, men hyser samtidigt viss förståelse.

I stället för att bara presentera Rolex och Tudors nyheter under Baselworld, precis som alla andra, så tänkte jag i stället försöka bena ut varför de lanserat de modeller som blivit några av mässans i särklass största besvikelser. 

I en tid då branschen inte riktigt längre blomstrar, men inte heller fullständigt faller ihop så är osäkerheten relativt stor. Så varför inte spela ut några säkra kort?

”Black Bay P01, säkert kort?!”, tänker ni. Nej, det är förstås undantaget som bekräftar regeln i det här fallet. Okej, häng med nu…

Rolex är så mycket mer än ett ordinärt klockvarumärke. Inte bara levererar man suverän kvalitet och ikonisk design, man har även med oerhört smart marknadsföring (ända sedan företagets födelse) blivit vida uppskattade bland inte bara klockfantaster, utan även vad vi kan kalla för… lyx-entusiaster. Rolex har positionerat sig som en av de främsta symbolerna för framgång och lyx. 

En väl beprövad affärsmodell

Så när osäkerhet råder i branschen rusar man raka vägen till lyx-entusiasterna.

Hur då? Jo, en Yachtmaster lanseras med boett i vitguld, mattsvart keramisk ring, uppdaterat urverk samt en storlek på indiskreta 42 mm. Sida vid sida lanseras den mest ”tooliga” modellen i Rolex katalog, Sea-Dweller i tvåtonsutförande. Guld ska in i mixen här också. Puristen i dig skriker förmodligen rakt ut i ren frustration, men det här är en pjäs som ska paraderas, den ska synas och det ska inte råda några som helst tvivel att det är en Rolex. Lyx-entusiasten jublar. 

Då har jag inte ens nämnt den überblingiga Daytonan. Men jag tänker att kommentarer är överflödiga där. Och efter förra årets variant var det heller ingen överraskning. Den är i alla fall coolare än förra årets variant, det ger jag dem.

För lyx-entusiasten som inte riktigt har de pengarna att spendera? Ja, då är det bara att traska över till Tudor och spana in nya Black Bay 41/36/32 i tvåtonsutförande. Eller varför inte Black Bay Chrono i rostfritt stål och guld. Den sistnämnda är för övrigt, i mina ögon, en oerhört läcker kombination rent estetiskt, men precis som i fallet med Sea-Dweller (om än i mindre skala) känns det opraktiskt och kalkylerat. 

Notera att detta är mina högst subjektiva tankar och känslor. Ur en mer objektiv och affärsmässig synvinkel förstår jag vägvalet. Jag personligen tycker bara inte om det.

Vad får klockentusiasterna då? 

De går faktiskt inte helt lottlösa. Här finns en Rolex ”Batman” GMT-Master II i Oystersteel med uppdaterat urverk och Rolex underbara jubileearmband.

Samma kollektion har också uppdaterats med en ”Pepsi”-variant, men här med blå urtavla, eller en meteoriturtavla (se bild), och boett i vitguld. Den sistnämnda varianten sticker sannerligen ut lite extra och jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska lyckat. Kul att se Rolex experimentera lite också.

Samtidigt är det inte så att vi en dag kommer att säga ”Kommer du ihåg Rolex på Baselworld 2019?”. Allt som allt har man i år inte gjort ett särskilt minnesvärt intryck.

Tudor bjuder på en ny Black Bay Bronze som ser lyckad ut och säkerligen kommer att bli en hit. Men utöver detta händer det inte mycket. Nya P01, däremot, tillhör kategorin: gamla prototyper som bör stanna i arkivet. 

Den omtalade P01

Reaktionerna på P01 har varit många, kraftfulla och i vissa fall oerhört roliga. Vi har sett kommentarer som ”SKX? More like SUX” (finns vissa likheter med Seikos älskade SKX), ”Kill it with fire!”, men också folk som blivit helt frälsta utan att kunna förklara riktigt varför. Tro det eller ej, men den kommer förmodligen att hitta en publik. Även om den för mig personligen är helt obegriplig Nu är förvisso Tudors slogan ”Born to Dare”, men mod kan även vara att våga låta något orört få förbli orört. 

I övrigt kan man väl ana att Black Bay Heritage Steel redan hämtat viss inspiration i den gamla prototyp som varit förlagan för P01, men där är slutprodukten betydligt mer lyckad.

Men en sak är i alla fall säker: Vi kommer en dag att blicka tillbaka och säga ”Kommer du ihåg Tudor på Baselworld 2019?”. Och alla kommer att svara ”ja”. Sen om det är av rätt anledningar, det är en helt annan sak. Minnesvärt var det i alla fall.

Vad tycker du om Rolex och Tudors releaser på årets mässa?
Lämna gärna en kommentar nedan och berätta. 

2 KOMMENTARER

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.