Är Bell & Ross bästsäljare värd sin titel?

Bell & Ross dykarmodell har varit en sann succé för det franska varumärket. Den har på kort tid vuxit fram som den stora publikfavoriten i katalogen.

Därför var vi förstås mer än nyfikna på om den lever upp till sin ”hype”. Nils har umgåtts i några veckor med BR 03-92 DIVER och meddelar här sin dom.

Design och materialval

Här är det genomgående rostfritt stål som gäller i den för Bell & Ross utmärkande kvadratiska boetten. Den djupt svarta urtavlan matchas med en vridbar ring i samma kulör och kontrasteras av den orangea timvisaren, som lyser i en annan färg än minut- och sekundvisaren i ljusfattiga förhållanden. 

Datumrutan är väldigt snyggt integrerad mellan klockan 4 och 5 och känns som en oerhört naturlig del av urtavlan. 

Allt som allt känns formgivningen genomgående harmonisk, trots att detta är en modell som sticker ut. Allt från skruvarna ute i hörnen som tillsammans formar ett kryss, de korta bandhornen och de rejäla kronskydden fungerar prickfritt i det övergripande designspråket. 

Det gäller även det suveräna, robusta armbandet, som sitter som gjutet på handleden. Komforten här är snudd på oslagbar och rent estetiskt känns det självklart. Även om jag personligen föredrar mer diskreta varianter, så är det svårt att undgå att det här är perfekt för ändamålet.

Under huven

Här tickar ett Selitta SW300-1, som i denna skapelse kallas för BR-CAL.302. Ni vet sedan tidigare vad jag tycker om ofoget att ”re-branda” urverk, även om det är lätt att själv komma åt vad som döljer sig bakom beteckningarna. 

SW300-1 är dessutom ett mycket kompetent urverk som både presterar mycket väl i prisklassen, är hållbart och lättservat. Det finns helt enkelt inte mycket att anmärka på här. Är man überpurist är det klart att man vill se att här sitter ett verk man själva tagit fram, men där är inte riktigt B&R än i det här segmentet. Men visst vore det kul om man en dag nådde dit – det känns lite som ”nästa steg”. 

På handleden

Jag har redan nämnt det: Den sitter gudomligt. Det är en fröjd att ha den här klockan på handleden, tack vare det utmärkta armbandet. 

Jag har även låtit personer som är allt annat än klockentusiaster fått testa att ha den på handleden och samtliga har fått en ”wow”-upplevelse av känslan den här pjäsen ger på handleden och sedan funderat på att ge sig på det här med klockor. Det om något är ett ytterst gott betyg.

Summering

Personligen föredrar jag Bell & Ross keramiska varianter, men en sak ska de verkligen ha en eloge för här: finisheringen. Det är så lätt att skapa en modell som sticker ut, som nästan blir något av en gimmick och sen glömma detaljarbetet. Här vinner B&R över mig på sin sida. Finisheringen är en ögonbrynshöjare i alla dess positiva bemärkelser. 

När alla ingredienser kokats ihop har jag inga som helst svårigheter att förstå att det här är deras absoluta bästsäljare just nu. Det är helt enkelt en på alla plan väldigt lyckad modell. Den tilltalar såväl entusiaster, som de som kanske vill ha något lite mer personligt och annorlunda. 

Den garanterar genomgående bra kvalitet, läcker design, superb finishering och excellent komfort. 


Omdöme

Positivt:
– Suverän finishering.
– Fantastisk komfort.
– Mycket bra lysmassa.
– Prisvärd.
– Härligt närvarande kvalitetskänsla.
– De korta bandhornen är en triumf.

Negativt:
– Med så mycket egna, utmärkande drag hade det varit kul med ett in-house-verk.
– Armbandet kan vara i största laget för många och bärs inte till vad som helst.
– Baksidan är genomtråkig.

Kan jag rekommendera den?
Ja, utan förbehåll. Bell & Ross fortsätter att imponera och deras bästsäljare gör sannerligen skäl för titeln. 


Specifikationer:
Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 42 mm
Bandhornsbredd: 24 mm
Vattenresistens: 300 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder
Urverk: BR-CAL.302 (Selitta SW300-1)
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
– 40 timmars gångreserv
Pris: 32 000 kr
Tillgänglighet: Bell & Ross finns hos Franks Ur i Stockholm och Showroom W i Sigtuna.


Läs mer:

Bell & Ross hemsida.

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.