Nils listar sina höjdpunkter från årets mässa.

Efter att ha smält alla intryck i ungefär en månad nu är det så dags att lista favoriterna från årets Baselworld. Det var i ärlighetens namn en medioker upplaga, som bjöd på mången besvikelse. Men visst fanns det också ljusglimtar.

Här är de åtta modeller som fastnade på min näthinna och sedan aldrig lämnat den.

Tutima Patria Steel Blue Enamel Dial

Tutima tillhör de varumärken som ofta flyger under radar här hemma. De är hemmahörande i det tyska urmakerifästet, Glashütte och är kanske allra mest kända för sina mer sportiga och robusta yrkesklockor. Men självklart har man också mer eleganta tidmätare. 

Själv fastnade jag för Patria Steel, som nu fått en blå, fantastiskt vacker emaljtavla som är omöjlig att slita blicken ifrån. Det finns en renhet, en skönhet i all sin enkelhet här. Vänd på klockan och beundra in-house-verket, Calibre 617 med 166 delar, manuell uppvridning och 65 timmars gångreserv.

Att prislappen inte är värre än runt 49 000 kronor är också i sig en liten triumf. 


Hautlence HL Sphere 01

Den kanske häftigaste skapelsen som visades upp på hela mässan. Det man åstadkommit här rent tekniskt är kanske så nära ett underverk man kan komma. När den retrograda minutvisaren når botten, så vänner sfären 450 grader och  visar den slagna timmen. Att man lyckats åstadkomma detta och samtidigt bibehållit exempelvis en gångreserv på minimum tre dagar är inget annat än fantastisk ingenjörskonst.

Boetten, som mäter 39 x 45 x 12 mm är naturligtvis i vitguld och modellen tillverkas i en ytterst limiterad upplaga om 28 exemplar. Det här är en klocka jag själv med glädje hade burit, om jag hade haft runt 970 000 kronor till övers, förstås.


Breitling Navitimer 806 1959 Re-Issue


Jag är, som många andra, väldigt svag för Breitlings odödliga pilotklocka. Det har en ”oumph”, en historia och en aura som många andra saknar. Bland många trötta nya varianter på Navitimern, så var nyutgåvan från 1959 (Navitimer firar 60 år i år) en glad nyhet. 

Här har Breitling ned i minsta detalj varit trogen originalet och verkligen begåvat den med den rätta vintage-looken, samtidigt som man givetvis uppdaterat den enligt dagens tekniska standard, med det egna in-house-verket, kaliber B01 till exempel. 

Kul att se en riktig klassiker flyga igen och för runt 77 000 kronor landar den på din handled.


Zodiac Limited Edition Aerospace GMT Chronograph

Zodiac har gjort mycket rätt den senaste tiden och även fångat en hel del uppmärksamhet. Deras förmåga att återskapa klassiska modeller som sannerligen är ”funky”, men bjuder bäraren på ett leende. Nya Aerospace GMT Chronograph är en nyutgåva av en klassisk 60-talsmodell där man följer sitt vinnande koncept att vara väldigt trogen originalet och hålla nere storleken vid 40 mm.

Den görs i två olika färgkombinationer, respektive variant tillverkas i 182 numrerade exemplar och prislappen då? Den är ytterst beskedlig och klockar in på 17 000 kronor. 

Personligen är jag verkligen inget fan av limiterade upplagor, särskilt när de oftast är allt annat än limiterade och endast används för att ta priset till orimliga nivåer. Här kommer dock Zodiac undan. Endast 182 ex är en limiterad upplaga och priset är dessutom utan tvekan rättfärdigat.


Meistersinger Metris Bronze 

Hur tar man en redan lyckad modell och gör den ännu bättre? Boett i brons! Vi har recenserat Meistersinger Metris här på Klockrent och gillade den verkligen. Men med en bronsboett och djupblå urtavla tog den sig till helt nya höjder. 

Meistersinger har verkligen gjort något alldeles speciellt igen, precis som till förra årets Baselworld då vackra Lunascope avtäcktes. Årets Lunascope ”Golden Moon” var allt annat än lyckad. Men bronsutgåvorna i allmänhet och Metris i synnerhet är i en klass för sig. 

Det exakta priset har vi inte fått bekräftat ännu, men räkna med att den landar på i trakterna av 20 000 kronor. Personligen skulle jag gissa på strax under.


TAG Heuer Autavia Isograph

Kanske den klocka som har gäckat mig allra mest. Jag har gått från ”meh”, till: ”nej, usch!” till: ”den är banne mig riktigt bra!”. TAG Heuer lyckas här mixa en klassisk design och sätta den i en modern kontext. Jag gillar urtalan, typsnittet på siffrorna, ja till och med kronan sticker ut här. 

Det är en allsidig modell, en sportig vardagsklocka som trots sina 42 mm i diameter faktiskt också bärs bra även på lite beskedligare handleder. Min personliga favorit här är den blå varianten. 

Cirkapris: 34500 kr.


Greubel Forsey Quadruple Tourbillon GMT

Jag väntar mig alltid något exceptionellt av Greubel Forsey. Något som är så där totalt onödigt, men alldeles, alldeles underbart. Här hittar vi deras numer ökända GMT-komplikation (jordgloben) och två dubbeltourbilloner. Bara för att de kan. Och det är en fröjd för ögat. 

Vidguldsboetten må mäta massiva 46.50 mm i diameter och ha en tjocklek på 17.45 mm, men det spelar ingen roll. Det gör det inte heller att det buktar ut lite här och var. Det här är ett stycke beundransvärd konst, som är omöjlig att slita blicken från. 

Och ryms den inom din budget för nästa klockköp är det bara att gratulera. Du får nämligen räkna med att lassa fram runt 7,8 miljoner kronor för den här skapelsen. 


Seiko Presage Arita Porcelain Dial SPB093

Seiko hyllar det japanska porslinshantverket genom att skapa två Presage-modeller med vita porslinstavlor. Ska man vara mer specifik är de gjorda av Arita porslin, som helt enkelt kommer från den lilla staden Arita som återfinns på ön Kyushu. Det var här porslinet verkligen fick sitt genombrott  i Japan. Arita är än i dag en stad där porslinshantverket blomstrar, så det är inte svårt att förstå varför Seiko väljer just detta. 

Den allra mest lyckade av de två modellerna är varianten med datumvisning vid klockan 6 och en gångreservsindikator vid klockan 9. Urtavlan är skapad av mäster Hiroyuki Hashiguchi och begåvats med blånerade visare. Under huven tickar in-house-kaliber 6R27. Priset är inte värre än runt 19 000 kronor, vilket får anses som mycket bra i sammanhanget.

Det är nämligen något alldeles visst med porslinstavlor. De har en grace som många andra saknar. 


Vilka modeller fastnade du lite extra för? Kommentera och berätta nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.