Den populära accentfärgen har hamnat i fokus.

Det går trender i allt, även i klockbranschen. Brons är exempelvis stekhett just nu och vintage/retro-trenden tycks nästan aldrig går över, även om vi kanske kan ana en liten nedtrappning för stunden.

Där bakom de stora, självklara trenderna ligger en annan och smyger, puttrar lite grann. En jag verkligen uppskattar: röda urtavlor. Det har börjat poppa upp lite sådana både här och var och det är en färg som verkligen fungerar för en urtavla i rätt sammanhang. Särskilt till guld, svart och ordentligt nedtonad blir det även läckert till en retroinspirerad boett.

Här nedan har jag plockat fram mina tre röda favoriter av de som hittills dykt upp i år.


Oris Big Crown Pointer DateDet är väl lika bra att vi börjar med det sistnämnda ”exemplet”. Det här är en sådan vinnare för mig. Den mörkröda urtavlan gifter sig helt perfekt med den lite mer rustika boetten och blir helt suverän med det lite slitna läderbandet. Den lyckas inte alls lika bra på länk.

Den har en bra storlek med sina 40 mm i diameter och Oris är mästerliga när det kommer till att ta fram prisvärda, attraktiva modeller. Det här är inget undantag. Den klockar in på under 15 000 kronor och är otroligt läcker.


Bovet Virtuoso V

I rakt motsatta änden av skalan hittar vi denna sagolika skapelse från Bovet, med två urtavlor, boett i 18 karats roséguld eller vitguld. Detaljarbetet här är inget annat än helt fantastiskt och jag gillar hur man verkligen satt den kraftfullt mörkröda tonen i fokus i stället för att den, som den oftast gör, bara blir en liten accent.

Det fjäderliknande mönstret, som går igen i båda de röda tavlorna, är inget annat än excellent. Det är omöjligt att inte bli hänförd av Bovets vackra hantverk. Det är synd att man inte har drygt 700 000 kr som bara ligger och skräpar, det är nämligen vad som krävs här.

Precis som med de flesta av Bovets modeller kan denna även användas som både fickur och bordsklocka. Den mäter 43,5 mm i diameter och har en tjocklek på 15,7 mm.


Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary Watch

Chopards Mille Miglia-kronograf är en sådan där klocka man sätter på handleden och som är en liten överraskning varje gång. Mycket tack vare den underbart kurviga boetten och en urtavla som verkligen ”poppar”.

När man nu firar den klassiska racingtävlingens hundraårsjubileum gör man det med en hänförande urtavla i en vinröd ton. Modellen kommer att göras endast i hundra exemplar och någon prislapp har vi ännu inte fått.

Men håll med om att den är svår att värja sig emot. Några tekniska specifikationer gällande urverket har inte avslöjats. Vanligtvis sitter det dock ett COSC-certifierat ETA-2892 på insidan av Mille Miglia-kronograferna, så bli inte förvånade om så även blir fallet här.


Missa heller inte Andreas recension av
Sjöö Sandström Royal Steel Classic Anniversary edition, som likt klockorna i denna artikel har en läckert röd urtavla.

Vad tycker du om röda urtavlor? Är det en trend du vill se? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

2 KOMMENTARER

  1. Rött är sött, Grand Seiko har släppt flera röda klockor senaste tiden som kan vara värda en titt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.