En klockbransch i förändring – här är varumärkenas kamp för en ny verklighet

Vi tittar närmare på branschens senaste strategi för att klara framtiden.

Det har nog inte undgått någon insatt att klockbranschen i dag genomgår drastiska förändringar. Dess glansdagar är ett flyktigt minne, men det betyder inte att man går mot en bister framtid. Nej, i stället handlar det om att anpassa sig till en ny verklighet.

Det handlar om att lägga om strategier och möta dagens kunder på ett sätt man inte gjorde förut. Samhällen förändras, det praktiska behovet av mekaniska klockor rent funktionellt är nära noll men det betyder inte att det inte finns ett stort köpsug. Vi är alla smärtsamt medvetna om att klockbehovet grundas i så många andra värden än just det praktiska.

”Man har producerat, sålt, levererat och sen varit klara. Det är fel väg att gå”

Så vad gör varumärkena för att anpassa sig till en verklighet där individen står allt mer i fokus? Där självförverkligandet står över allt och där allt sker snabbare än någonsin?

Breitling visade upp flertalet redan välbeprövade modeller i ny färgskrud.

En tydlig trend är att strömlinjeforma sitt utbud utifrån efterfrågan. Vi såg Breitling tydligt visa upp denna strategi under årets Baselworld, där de olika kollektionerna anpassats efter efterfrågan på olika marknader.

Julien Tornare, vd för Zenith.

Zeniths vd, Julien Tornare hymlade inte heller om företagets nya vägväl, där man man nu fokuserar mer på slutkunden än på återförsäljarna. Zenith har minskat andelen auktoriserade återförsäljare från 841 till 620 världen över och ska fortsätta att kapa den siffran hela vägen ned till 500.

”Branschens stora sjukdom tidigare har varit att fokusera på att sälja in till återförsäljarna. Man har producerat, sålt, levererat och sen varit klara. Det är fel väg att gå”, säger Tornare.

Nu fokuserar Zenith i stället på vad som faktiskt säljs till kunderna. Och man är långt ifrån ensamma. Fokus på efterfrågan är den absolut största trenden i branschen just nu.

Säkra kort före kreativ frihet

Naturligtvis på både gott och ont. För oss lite mer hårdnackade entusiaster innebär det att vi inte får se särskilt mycket halsbrytande, vågade, spännande nyheter. Om vi inte vänder oss till flera av de fristående varumärkena, förstås. Det är där vi fortfarande ser den artistiska, konstnärliga ådran flöda.

Få kan tänja gränser som Greubel Forsey.

För samtidigt som branschen stillar konsumenternas behov med dagens strategi, så finns en risk att den enbart är en kortsiktig lösning. Att inte använda den fantastiska kreativitet som finns till att också skapa behov och efterfrågan på produkter vi inte visste att vi ville ha innebär också att man på lång sikt skapar en mättnad.

Jag har själv känt den emellanåt, kanske ni också. Det är inte så sabla roligt att se samma modell igen, bara i en annan färg på urtavlan. Så även om fokus på efterfrågan förstås är ett måste i den verklighet vi lever i borde man också fokusera på att skapa en efterfrågan, för att säkra framtiden.

Där är man inte riktigt i dag och det är synd.

Baselworld 2019 var ett tecken så gott som något. Få ”riktiga” nyheter, mycket mer av samma och väldigt mycket vandrande på redan upptrampade, bekväma stigar.

Rolex två ansikten

Och när vi slänger en analyserande blick in i backspegeln kan vi konstatera att Rolex nog lyckades med konststycket att bli ansiktet utåt för både fokus på en redan välkänd efterfrågan och att samtidigt skapa ett nytt.

Nya ”Batman” är ett säkert kort, såväl som ett som absolut inte kommer att kunna möta en minst sagt tung efterfrågan – igen (suck). Samtidigt lyckades man skapa en helt ny efterfrågan med galna Tudor Black Bay P01, den gamla frankenprototypen som grävdes upp från arkivet.

Det ska bli oerhört intressant att se vad framtiden för med sig. Efterfrågan på mekaniska klockor kommer förmodligen alltid att finnas under vår levnadstid, även om det över tid kommer att se annorlunda ut.

Klarar den så konservativa branschen att anpassa sig?

Blir Baselworld 2020 en glimt in i framtiden?

Efter att ha varit en stark tvivlare börjar jag tro att man trots allt är redo att möta framtiden. Det går helt enkelt inte att mala på som man gjort tidigare och det finns flera tecken på att man faktiskt är på väg åt rätt håll.

Ni kommer förstås att få fortsätta att följa utvecklingen på nära håll här på Klockrent.org.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.