Lever ”The Master of Skeletons” upp till sitt smeknamn? Det har vi tagit reda på.

Innan vi gräver ned oss djupare i detaljerna vill jag inleda med att säga att skeletterade klockor ytterst sällan tilltalar mig. Jag kan beundra dem för vad de är, men de (med några ytterst få undantag) kommer inte i närheten av min egen handled. 

Men att utmana sig själv är också viktigt för den personliga utvecklingen. Man kan upptäcka helt nya sidor av sig själv och har man tur lyckas man även vidga sina vyer. Så jag tog mig an Tortue Rainbow från ”The Sculptor of Time” och ”The Master of Skeletons”, Claude Meylan. Allt för att få visa er läsare något helt unikt.

Design & materialval

Tortue Rainbow kommer i sju olika färger, det här är den orangea varianten. Längst ned till vänster hittar vi just siffran 7. Vadan detta? Tortue Rainbow är, som ni förstår, inspirerad av regnbågen och dess sju färger, men det stannar inte där. Sju är nämligen universums tal och här finns det till exempel sju himlar, helveten, forntida underverk, universum, kosmiska stadier, veckodagar med mera. I nummer sju gömmer sig också jorden, som symboliseras av siffran fyra med sina fyra kardinalpunkter, och siffran tre symboliserar himlen. Siffran sju representerar alltså universum i rörelse. 

Men skalar vi av all symbolism och tittar på den vetenskapliga skapelsen framför oss så ser vi en Tonneau-boett i rostfritt stål, klädd i svart PVD, som mäter 40 mm i diameter. Vi ser avsaknaden av en traditionell urtavla och det vackert skulpterade urverket (mer om det längre ned). Vi ser traditionella katedralvisare och ett svart gummiarmband matchar den övergripande designen väl.

Under huven

Så vad är det för urverk vi vilar ögonen på här? Det är ett ETA 6494 unitas-verk med manuell uppvridning, som helt skulpterats om och anpassats till en tonneau-format boett. Det är ett svart urverk, med orangea accenter och man har här åstadkommit en riktigt häftig arkitektonisk stil, som nästan är omöjlig att göra rättvisa på bild. 

Det är i mångt och mycket sinnebilden för Claude Meylan som varumärke. Här handlar det inte om att lägga till, utan om att skala av, dekorera och visa klockans innersta väsen. 

Inspirationen bakom formspråket på just den här modellen är den gamla schweiziska Helvetica-flaggan, som inte sällan återfinns på fönsterluckorna på gamla schweiziska gårdar – en kul och inte så liten detalj.

På handleden

Det är bara att konstatera att den både ser läcker ut och sitter oerhört lätt och bekvämt. Den bärs dock relativt stort och kräver verkligen ”rätt” kläder för att inte bli helt missmatchad. Men den är svår att slita blicken ifrån och faktum är att storleken faktiskt fungerar till dess fördel här. 

Mycket tack vare boettformen och den arkitektoniska stilen. Det här är inte en vardagsklocka, det här är ett stycke konst som ska synas och dessutom gör det med den äran. Även de minst klockintresserade kommer att ha frågor.

Gummiarmbandet sitter bra och kvalitetskänslan är godkänd, men jag hade nog ändå förväntat mig lite mer i den här prisklassen. Kanske även ett lite mer extravagant mönster som går i linje med designspråket i övrigt. När man ändå kostar på sig att ta ut svängarna kan man göra det ordentligt. 

Summering

När allt ska sättas ihop och vi ska landa i någon form av omdöme så blir det övergripande positivt. Det här är en klocka jag själv skulle kunna bära, gärna till en svart skinnjacka. Man har verkligen fått till designen här, även om symbolismen just i det här fallet rinner av mig lite som vatten på en gås. Den är lite ”overkill”, helt enkelt. Däremot är inspirationen till formspråket intressent.

En reaktion som inte sällan uppstår är att katedralvisarna känns malplacerade. Jag förstår synvinkeln, men gillar samtidigt kontrasten mellan de traditionella visarna och det mer moderna designspråket i övrigt. Jag ser framför mig en katedralklocka utan urtavla, där man får se direkt in i det fantastiska hantverk som får både klockan och mig att ticka.

Värt att notera är att visarna på mitt testexemplar är vita, men beställer du från Claude Meylans hemsida så är de orangea. Men du kan också välja en egen färg (kanske också stil) på dem. De skyr absolut inte önskemål från sina kunder och gör gärna din klocka personlig. 

Det är också den enda skeletterade klocka, tillsammans med urläckra Zenith Defy Classic, som skapar ett ha-begär hos mig. Och det om något är ett gott betyg. 


Omdöme

Positivt:
– Läcker, arkitektonisk design.
– Storleken är i modellens favör.
– Bärs mycket lätt och bekvämt.
– Ett stycke konstverk som är omöjlig att slita blicken ifrån.
– Unik.
– Mycket god kvalitetskänsla överlag.

Negativt:
– Läsbarheten (som väntat i ett skeletterat ur).
– Armbandet hade kunnat vara bättre.
– Katedralvisarna är för vissa en designmiss.

Kan jag rekommendera den?
Absolut! Det är en klocka jag kan se dyka upp i min egen samling förr eller senare.


Specifikationer:
Boettmaterial: Rosfritt stål klätt i svart PVD
Diameter: 40 mm
Vattenresistens: 30 m
Funktioner:
– Timmar, minuter
Urverk: 165 CM14 (ETA 6497)
– 18 000 svängningar i timmen
– 46 timmars gångreserv
Cirkapris: 43 000 kr


Läs mer:

Claude Meylans hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.