måndag, november 19, 2018
Hem Blogg

Guide: Därför ska du utforska de välkända varumärkena

Rolex, Visuel pour la presse, Collection Daytona

Fem anledningar till att välja ett välkänt varumärke.

Vi publicerade nyligen en guide om varför du ska titta närmare på de mindre och oftast fristående företagen. Det följer vi nu upp med skäl till varför du ska ”spela säkert” och gå till de mer kända. 

Det finns ju trots allt en anledning till att de i dag kan åtnjuta en närmast gudalik respekt och enorma försäljningssiffror, som de små aktörerna bara kan drömma om.

Pålitligheten

Företag som Rolex, Omega, Vacheron Constantin, Patek Philippe, Longines, Tissot och Seiko (listan kan göras lång) har inte för inte länge varit högt aktade inom urmakeriet, om än från olika platser i näringskedjan. Ett gott rykte byggs inte över en natt. Man har helt enkelt visat över en lång tid att man levererar hög kvalitet och produkter som uppfyller eller till och med överträffar kundernas förväntningar.

Detta brukar också innebära, med några ytterst få undantag, både lättillgänglig och problemfri service, när den tiden är kommen. Och det är absolut inte att förakta. En mycket viktig aspekt, som lätt glöms bort.

Värdet

Patek-Philippe-Nautilus-Perpetual-Calendar-5740G-Baselworld-2018-3.jpeg
Patek Philippe-ur håller ofta värdet utomordentligt bra och till och med ökar över tid. Här en Patek Philippe Nautilus Perpetual Calendar 5740G, som kostar strax över 1 miljon kronor.

Det gäller långtifrån alla välkända varumärken och modeller, men med lite research kan du snabbt se att en klocka från någon av de mest välkända varumärkena oftast håller värdet betydligt bättre. Vissa till och med ökar i värde över tid. Det gäller främst de som ägnar sig åt väldigt strikt exklusiv distribution.

Audemars-Piguet-Royal-Oak-RD2-Perpetual-Calendar-Ultra-Thin.jpg
Prestigefyllda sportklockor i stål kommer oftast med en astronomisk prislapp och värre blir det när komplikationer adderas. Men det är ofta en solid investering

Då verktygen för detta är bättre än någonsin i dag så kan du med enkel efterforskning snabbt se hur mycket pengar du vinner eller förlorar vid eventuell framtida försäljning. Att aktivt investera i klockor är dock inget vi rekommenderar. 

Prestigen

43817726_307273076537126_5128912390739310505_n

Det går inte att komma ifrån att många av de kända företagen bär med sig en stor igenkänningsfaktor, som flera uppskattar – även vissa ärrade entusiaster. Prestigen bygger oftast på en lång, rik historia kombinerat med kvalitetsprodukter, slug marknadsföring av dessa och den tidigare nämnda exklusiva distributionen. Det är svårt att inte bli förförd, det ligger i vårt mänskliga kynne.

Det kan även i viss mån ge en känsla av att tillhöra en exklusiv gemenskap, en grupptillhörighet. Det är också den starka prestigen som i många fall avgör värdet hos specifika modeller. 

Historien

Vi har snuddad vid det lite redan, för det är någonstans det här som genomsyrar de välkända varumärkena i alla led. En fantastisk, spektakulär historia är utan tvekan ett typ av mervärde och det kan verkligen skapa en känsla för företaget, en specifik modell eller kollektion, något som talar till just dig. Att gräva i gamla arkiv och hitta nya favoriter på vintagemarknaden kan göra samlandet ännu roligare. 

Vill man verkligen nörda ned sig, då är det inget snack om att de mer välkända varumärkena är källa nummer ett. Det gäller förstås även gamla företag från förr, som exempelvis Universal Geneve. 

Butiksupplevelsen

Att köpa en ny klocka ska vara någon speciellt. Det är en lyxprodukt och därför ska inköpstillfället vara en upplevelse. Det kan de auktoriserade återförsäljarna erbjuda på ett helt annat sätt, än om du köper en klocka direkt från en mindre aktör. Det gäller allt från butiksmiljön till bemötandet från de anställda. 

pcgbkh5vj2yqnkyv37an.jpg
Bild från Nymans Ur i Stockholm.

Här är exempelvis Rolex starkt i framkant, där man väldigt aktivt ser till att kunden får ”the Rolex experience” hos de noga utvalda auktoriserade återförsäljarna, som också kontrolleras regelbundet.

Avslutningsvis…

Då har vi avhandlat fördelarna med de mindre, fristående aktörerna, de mer välkända, listat ägargrupper och så klart gått igenom vad som ligger bakom prislappen på klockan. Kom ihåg: ju bättre informerad du är som konsument och entusiast, desto bättre beslut kan du ta och det gör klockintresset än roligare – det kan vi garantera.


Vill du veta mer?

Vill du lägga till något, eller kanske bara önska en specifik guide? Vad vill du att vi ska tipsa om? Eller undrar du vilka varumärken vi vänder oss till när vi köper själva? Kommentera gärna nedan, så svarar vi så snabbt vi bara kan.

Swatch firar ovanligt Pigg 90-åring

Älskade Musse Pigg tolkas av Damien Hirst.

I morgon, den 18 november fyller Musse Pigg hela 90 år. Det måste naturligtvis uppmärksammas och det gör Swatch med två limiterade modeller signerade den brittiska konstnären, Damien Hirst.

Musse Pigg har genom åren varit en populär figur på urtavlor lite varstans. Nu görs han i en ny, minimalistisk tappning av Hirst. Och resultatet är riktigt lyckat. 

Spot Mickey

Watch-2-Overlay-circles.png

Den mer nedtonade varianten, ”Spot Mickey” med svart boett och mörkgrå urtavla är kanske den mest tilltalande av de två – och den lär försvinna fort. Inte nog med att den mäter beskedliga, diskreta 34 mm i diameter, den görs endast i 1999 exemplar och kommer enbart att vara tillgänglig under 24 timmar, med start den 18 november. Cirkapris: 1700 kr.

Mirror Spot Mickey

Watch-1-Overlay_circles.png

”Mirror Spot Mickey” görs i en mer generös upplaga på hela 19 999 pjäser. Den är både mer färgglad och betydligt större med sina 41 mm i diameter. Här är den svarta urtavlan utbytt mot en speglande en. Den finns tillgänglig omedelbart, både online och i butiker. Cirkapris: 1200 kr.

Båda modellerna är givetvis i plast och kommer med ett matchande armband i silikon, som förärats med Damien Hirsts autograf samt logotyperna för Hirsts studio och Disney.

Första intrycket

Vi får inte glömma att Swatch en gång i tiden mer eller mindre räddade det sjunkande skeppet som den traditionella klockbranschen en gång var. Och jag måste erkänna att jag definitivt är ett fan av deras lite udda, ”funky” modeller.

swatch_03.jpg
Den specialdesignade boxen till Spot Mickey.

Här har man verkligen lyckats i samarbetet med Damien Hirst. Det är en riktigt fin liten hyllning av den tecknade ikonen och visst blev man lite sugen på att strosa runt med en Spot Mickey på handleden. Och spegelvarianten är inte så pjåkig den heller.

Om inte annat är detta en fantastisk julklapp till en riktig Musse Pigg-älskare.


Läs mer:

Swatchs hemsida

Recension: IWC Pilot’s Watch Chronograph Le Petit Prince

Flyger IWC:s lilla prins? 

År 2013 lanserade IWC sin första Le Petit Prince-modell med blå sunburst-mönstrad urtavla som skulle föra tankarna till den spännande natthimmlen. Dessa klockor var baserade på företagets klassiska (och enkla) Mark XVII-modell och sålde genast slut. IWC insåg snabbt att de kunde kaptialisera på dess populäritet och introducerade året därpå nya modeller med samma blå urtavla och en liten prins från den filosofiska franska berättelsen ”Le Petit Prince” (den lilla prinsen) graverat på boettlocket.

Mer information om Le Petit Prince modellerna och deras historia hittar du på IWCs hemsida.

Vi har fått två klockor från IWC för recension och först ut är denna pilotkronograf från Le Petit Prince-serien som jag burit under några veckor. Klockans referensnummer är IW377714 och det rekommenderade priset är cirka 55 000 kr.

Design och materialval

IWC har tillverkar pilotklockor sedan urminnes tider och när jag tänker på hur en pilotkronograf ser ut så är det lätt att föreställa sig just en IWC-klocka. Le Petit Prince erbjuder en väl tilltagen boett i stål och en stor tydlig urtavla som är läsbar i de allra flesta ljusförhållanden tack vare grym antireflexbehandling och bra lysmassa.

iwc-lpp-cover2

Vårt testexemplar levererades på ett klassiskt pilotarmband i brunt kalvskin som komplementerar den blå urtavlan alldeles utmärkt.

iwc-lpp-back

Det dekorerade urverket göms under ett boettlock av solitt stål. Boettlocket har en laseretsad liten prins från den klassiska franska berättelsen ”Le Petit Prince”. Etsningen håller hög kvalitet men känns aningen fjuttigt för prisklassen.

Något som fångade min uppmärksamhet första gången jag vände på klockan var den något ovanliga vattenresistensen på 6 bar, det vill säga cirka 60 meter. Klockan klarar därmed en hel del vattenstänk men bör inte badas med och kronografreglagen ska absolut inte användas under vatten.

iwc-lpp-dial

En närmare titt på urtavlan avslöjar ett svagt sunburst-mönster som ger urtavlan textur och leker med ljuset. De tre mindre tavlorna har ett cirkulärt mönster som matchar boettens borstning och ger tavlan ett livfullt utryck utan att bli plottrig.

Någor som jag uppskattar med layouten på urtavlan är att de mindre tavlorna inte klipper några siffror. IWC har helt enkelt valt att plocka bort de siffror som annars hade skurits av. Vid 12 hittar vi istället en klassisk pilottriangel fylld med lysmassa som tydligt visar klockans rotation under sämre ljusförhållanden. Vid 3, 6 och 9 återfinns stavindex som är rikligt fyllda med lysmassa.

iwc-lpp-lumw

Visarnas finish håller jämna steg med resten av klockan, det vill säga utmärkt, och även de har behandlats med en ordentlig dos av lysmassa.

iwc-lpp-angle

Urtavlan skyddas av ett antireflexbehandlat safirglas som gör ett utmärkt jobb att förhindra reflexer. I många ljusförhållanden kan man knappt se glaset vilket skapar en läcker effekt och ett härligt djup.

Runt safirglaset sitter en blankpolerad krans som ger en vacker kontrast till den annars borstade boetten. Längs boettens ovansida löper en polerad avfasning som tilltar i bredd vid bandhornen, ett effektivt sätt att krympa boetten visuellt.

Vände vi upp klockan på sidan kan man se den ordentligt tjocka boetten, något som till stor del beror på urverket; ett Valjoux 7750 som är tillverkat till IWCs specifikation och sedan dekorerat och ”trimmat” av IWC själva. Här kan vi också se kronografreglagen och den väl tilltagna skruvkronan.

Kronan är självklart signerad och den är superlätt att greppa och manöverera. Trådningen är perfekt och det är en fröjd att skruva i och ur den.

Kronografreglagen känns igen från andra klockor som bygger på samma basurverk och de är lite tröga och har en väldigt taktil respons. De kan inte mäta sig med dyrare kronografer i känsla men gör sitt jobb och mjukas upp lite över tid.

iwc-lpp-strap

Läderarmbandet av kalvskinn håller mycket god kvalitet. Det knarrar och känns lite stelt först men efter bara några timmar har det format sig skönt efter handleden. I övrigt är designen väldigt typiskt för pilotklockor. Det enda jag kan anmärka på är den något udda bandbredden om 21 mm och att det är lite tajt mellan boett och bandstift vilket gör att boetten kan skrapa i undersidan av läderambandet om de viks ihopp fullt med lite kraft.

P1040022

Spännet är snyggt och självklart signerat med IWCs logga. Jag tycker dock de kunde filat lite mer på de vassa kanterna som ligger mot huden. Det var inget problem när jag spännde åt armbandet ordentligt men när jag bar klockan lite lösare kunde jag känna spännet riva lite mot handleden då och då.

Under huven

IWC uppger själva att klockan drivs av ett dekorerat Calibre 79320 vilket i praktiken innebär ett modifierat Valjoux 7750 tillverkat av ETA. Åsikterna kring detta urverk går isär, det är onekligen stabilt och välbeprövat, men det går också att hitta i betydligt billigare klockor med liknande prestanda. Under min tid med klockan kunde jag dock konstatera att klockan presterar alldeles utmärkt och vid normal användning har klockan snabbat sig knappt 3 sekunder per dag. IWC har även dekorerat och justerat urverket i flera positioner och det enda jag saknar från lite mer påkostade urverk är en längre gångreserv. Dock kommer man ganska långt på de 44 h urverket erbjuder.

 • Gångreserv: 44 h
 • Dekoration: Côtes de Genève, perlage
 • 25 juveler
 • Dag & datum
 • Kronograf med visare för sekund, minut och timme
 • Subsekund

Boettens insida innehåller också mjukmetall vilket skyddar urverket från magnetisk påverkan vilket är bra, speciellt om du faktiskt tänkt använda klockan tillsammans med utrustning på ett flygplan.

På handleden

Oavsett vad modellen kallas så är detta en gedigen dinka som vågar ta ordentligt med plats på handleden. Hade det inte varit för att det är just en pilotklocka hade jag ansett den för stor för mig. En diameter på 43 mm är hanterbart för de flesta men med en höjd (lug to lug) på 54 mm kommer mindre handleder få det kämpigt att bära upp den utan överhäng.

iwc-lpp-wrist1

Tack och lov har IWC valt bandhorn som är vinklade nedåt vilket gör att klockan faktiskt känns aningen mindre på armen än specifikationerna ger sken av. Det gör också att klockan sitter stabilt på handleden. I alla fall så länge du spänt armbandet ordentligt.

iwc-lpp-sidewrist

Närbilder gör som vanligt att klockan ser lite större ut än ”i verkligheten” och om man tar ett kliv tillbaka känns storleken inte alls som ett problem.

iwc-lpp-wrist2

Summering

Jag får erkänna att första intrycket av klockan var blandat. Innan jag provat den på handleden slogs jag av hur klart glaset var och hur läckert boetten och urtavlan lekte med ljuset. Första gången jag satte på mig den blev jag dock mer skeptiskt. Den kändes helt enkelt för stor och klumpig och läderarmbandet satt inte lika skönt som jag hade hoppats.

Som tur är hade jag en recension att skriva och efter att ha burit klockan några timmar var den överväldigande känslan bortblåst och lädret hade formats perfekt runt min handled.

Klockan tar plats, men den gör det med bravur. Den är stor men inte FÖR stor, den är tjock, men inte FÖR tjock. Den syns utan att skrika ”SE PÅ MIG”.

Jag har inte övervägt en pilotkronograf tidigare men efter att spenderat tid med denna klocka kan jag se mig själv äga en i framtiden. Klockan håller genomgående hög kvalitet och passar både till jeans och kostym. Dock gör storleken att i alla fall jag helst inte bär den som finklocka.

Jag kan varmt rekommendera klockan till den som gillar stilen och det rekommenderade priset på 55 000 riksdaler känns inte alls orimligt med tanke på den genomgående höga kvalitén.

Positivt

 • Genomtänkt design
 • Grym antireflexbehandling
 • God prestanda
 • Genuin pilotklocka från ett företag med anrik historia
 • Dugligt andrahandsvärde
 • Många positiva kommentarer från kollegor och bekanta
 • Välbeprövat urverk

Negativt

 • Något tjock
 • 21 mm bandbredd ger sämre utbud på tredjepartstillbehör
 • Lite fegt val av urverk, speciellt med tanke på priset

Specifikationer

 • Referensnummer: IW377714
 • Boett i rostfritt stål med polerade och borstade detaljer
 • Antireflexbehandlat kupat safirglas
 • 43 mm i diameter
 • 15,2 mm tjock
 • 54 mm hög (lug to lug)
 • 21 mm bandbredd
 • Armband i kalvläder
 • Dekorerat urverk Calibre 79320 (basverk: ETA 7750)
 • Dag- & datum-funktion
 • 25 juveler
 • 28 800 VPH
 • Blå urtavla med lysmassa vid 3,6,9 och 12
 • Skruvad krona
 • Cirkapris: 55 000 kr

Läs mer om klockan på IWCs hemsida.


Har du frågor eller kommentarer?

Lämna i så fall en kommentar nedan så ska jag försöka svara så gott jag kan!

Guide: Här är ägarna bakom varumärkena

Vi listar de stora varumärkena och deras ägargrupper.

Klockbranschen är många gånger svårnavigerad, inte minst när det kommer till varumärken och deras ägare. Den största aktören på marknaden är, föga överraskande, Swatch Group. Med inte mindre än 18 varumärken i portföljen så äger de stora delar av branschkakan. Lägg därtill att de också har urverkstillverkarna ETA samt Nivarox, den dominerande tillverkaren av delar till urverk, under sitt paraply.

De stora ägargrupperna är naturligtvis både på gott och ont. Flera av dem har blivit själva förutsättningen för varumärkenas och i mångt och mycket också branschens överlevnad. I vissa fall har det dock varit på bekostnad av varumärkets dna, när vinsterna ska maximeras. Det kan också ge en något snedvriden konkurrens när man på sätt och vis konkurrerar med sig själva.

Och med allt fler som hamnar under nya storägare, Breitling nu senast, så är det läge att bena ut vem som tillhör vilka. Listan kommer sedan att uppdateras så fort några ägarskiften sker.


Citizen Holdings (Japan)

Citizen_logo.jpg

Citizen, Frédérique Constant, Alpina, Arnold & Son, Ateliers de Monaco, Campanola, Bulova, Bulova Accutron II, Bulova AccuSwiss, Bulova Clocks, Wittnauer, Caravelle New York, Q&Q, Frank Lloyd Wright*, Harley-Davidson*.


Citychamp Group (Hong Kong)

 

logo.jpg
Corum, Codex, Dreyfuss & Co, Eterna, Ebohr, Rossini, Rotary, J&T Windmills.


CVC Capital Partners (Luxemburg)

CVC_Capital_Partners_Logo.png
Breitling.


Dartmouth Brands (Hong Kong/Storbritannien)

logo.png
AVI-8, Ballast, DuFa, Fjord, James Maccabe, Spinnaker, Thomas Earnshaw.


DKSH (Schweiz)

untitled.png

Maurice Lacroix.


Festina Group (Spanien)

fgroupbl.jpg

Festina, Perrelet, L.Leroy, Candino, Lotus, Jaguar*, Calypso*.


Fossil Group (USA)

FG-Logo-brown-to-use.jpg

Zodiac, Fossil, Relic, Michele, Skagen, Adidas*, Burberry*, Diesel*, DKNY*, Michael Kors*, Tory Burch*, Marc Jacobs*, Emporio Armani*, Emporio Armani Swiss Made*, Armani Exchange*, Karl Lagerfeld*.


Franck Muller Group (Schweiz)

franck-muller-logo.png

Franck Muller, Pierre Kunz, European Company Watch, Rodolphe, Martin Braun, Barthelay, Pierre Michael Golay, Smalto Timepieces*, Roberto Cavalli*, Backes & Strauss**.


Kering Group (Frankrike)

https___blogs-images.forbes.com_arieladams_files_2014_07_kering-logo-forbes1[1].jpg

Girard-Perregaux, Ulysse Nardin, JeanRichard, Gucci, Boucheron, Qeelin, Bottega Veneta.


LVMH Group (Frankrike)

https___blogs-images.forbes.com_arieladams_files_2014_07_lvmh-logo-forbes[1].jpg

Bulgari, Dior, TAG Heuer, Hublot, Zenith, Fred, Chaumet, Louis Vuitton.


Movado Group (USA)

untitled2.png

Ebel, Concord, Movado, ESQ by Movado, Coach*, Hugo Boss*, Juicy Couture*, Tommy Hilfiger*, Lacoste*, Scuderia Ferrari*.


Richemont Group (Schweiz)

https___blogs-images.forbes.com_arieladams_files_2014_07_richemont_logo-forbes1[1].jpg

A. Lange & Söhne, Baume & Mercier, Cartier, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Dunhill, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, Roger Dubuis, Piaget, IWC Schaffhausen, Officine Panerai, Ralph Lauren**.


Seiko Holdings Corporation (Japan)

 

Seiko_logo.png
Seiko, Grand Seiko, Credor, Pulsar, Lorus, Alba, Orient.


Swatch Group (Schweiz)https___blogs-images.forbes.com_arieladams_files_2014_07_swatch-group-logo-forbes[1].jpg

Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Omega, Harry Winston, Jaquet Droz, Longines, Léon Hatot, Rado, Union Glashütte, Calvin Klein, Balmain, Certina, Tissot, Mido, Hamilton, Swatch, Flik Flak.


De största fristående lyxvarumärkena:

 • Audemars Piguet
 • Rolex/Tudor
 • Chanel, Chopard
 • Patek Phillipe
 • Hermes
 • Richard Mille

Varumärken i kursiv stil, markerade med en * tillverkas på licens av ägarna.
Varumärken i kursiv stil, markerade med två ** är ett samriskföretag mellan koncernen och ägarna.

 

Tudor med modig renovering av Glamour-kollektionen

Tudors eleganta kollektion har fått ett manufakturverk och ny design.

Tudor har sannerligen varit i ropet det senaste året och utvecklingen tycks inte stanna av, tvärt om. Nu presenterar man en uppdaterad version av sin Glamour-kollektion.

Tudor-Glamour-Double-Date-42mm-Manufacture-Movement-57100-5

Mest glädjande är att den numer inhyser det COSC-certifierade manufakturverket, kaliber MT5641. Dessutom har man övergått till en subsekund vid klockan 6 och ett stort datum visat i två separata rutor vid klockan 12. Lägg därtill en mönstrad tavla med vertikala linjer och, så klart flera, olika färgkombinationer.

Tudor-Glamour-Double-Date-42mm-Manufacture-Movement-57100-9

Även storleken har korrigerats och om det är till det bättre, eller sämre, är upp till var och en att avgöra. Nya Glamour Double Date mäter numer 42 mm i diameter. 

Ett vågat val

Tudor-Glamour-Double-Date-42mm-Manufacture-Movement-57100-1.jpg

Noterbart är också att urverket kan beskådas genom en glasbaksida, vilket får anses som lite udda då det rör sig om ett ytterst ”tooligt” snarare än elegant verk. En minst sagt annorlunda lösning till en modell som till det yttre är mer ”dressig”. Men så är ju företagets motto också ”Born to Dare”.

Enligt Tudor själva ska detta vara en dressigare klocka som klarar även tuffare utmaningar. En tuff klocka i lyxförpackning, helt enkelt. Vattenresistensen ligger på 100 meter, vilket får anses mycket bra för en mer stilfull modell. Det är dock ingen uppdatering mot tidigare.

Cirkapriser: 

Instegsvarianten (rostfritt stål med läderarmband) går för runt 31 000 kronor, för runt 33 000 kronor får du samma modell fast på stållänk. Om två-tons-varianten med guld, stål och läderarmband är din melodi får du räkna med drygt 35 000 kronor och ska du i stället ha en stållänk så landar prislappen på dryg 43 000 kronor. De som vill lyxa till det med diamanter som indexmarkeringar kan räkna med att få betala runt 7000 kronor extra.


Läs mer:

Tudors hemsida

Recension: Meistersinger City Edition

Exklusiva City Edition har kommit till Stockholm och Göteborg.

Meistersinger behöver inte längre någon närmare introduktion för er vana läsare på Klockrent. Men tillhör du en nyare skara besökare, så hittar du en presentation av dem i vår Metris-recension.

Den här gången har vi fått titta närmare på City Edition 2018. City Edition är en variant på en av de mest kända modellerna, No. 03 och görs i väldigt limiterade upplagor till 58 utvalda städer. Varje år kommer med en ny färgkombination. Och i år har man lanserat en City Edition för Stockholm och en för Göteborg. Vi har fått tag i den förstnämnda.

Design och materialval

DSC_0693.jpeg

Som vanligt med Meistersinger finns här en enorm känsla för detaljer. Här hittar vi en polerad ring tronandes på en borstad mellanboett – allt i rostfritt stål – och hantverket är mycket väl utfört. Tavlan är generöst tilltagen och den beigegrå urtavlan gifter sig helt perfekt med de kontrasterande blå siffrorna.

DSC_0748.jpeg

Ljuset spelar härligt med den blå visaren och för den som inte är bekant kring hur man läser av tiden på en Meistersinger (det är oerhört lätt, lättare än på många andra klockor), så hittar ni en närmare förklaring i vår tidigare nämna Metris-recension.

Klockan mäter 43 mm i diameter och har en tjocklek på 11.5 mm. Det är alltså en ganska rejäl pjäs den här, men låt er inte avskräckas. Mer om det längre ned.

DSC_0744.jpeg

Datumrutan smälter väl in i tavlan i övrigt, vilket förstås höjer helhetsupplevelsen.

Under huven

Glasbaksidan har förärats med en siluett av Stockholm och inskriptionen ”Nordens Venedig”. Nu råkar Stockholms slogan vara ”The Capital of Scandinavia”, vilket man alltså valt att utelämna då det dels är på engelska, dels för långt och dels något vulgärt. Jag personligen är glad att man frångick det så självgoda och högtravande.

DSC_0721.jpeg

Här inhyses ett Selitta SW 200-1, ett pålitligt verk som gör sitt jobb väl. Inte det allra roligaste att titta på, men det hamnar så klart lite i skymundan av stadsbilden. Kombinationen av de två förhöjer upplevelsen.

På handleden

DSC_0787.jpeg

Så hur var det nu med storleken? Visst är den väl tilltagen, men den bärs förvånansvärt bra. Visst kan den vara ett bekymmer för de riktigt finlemmade, men gemene man lär komma bra överens med den.

DSC_0791

Inte bara sitter den snyggt, den sitter också oerhört bekvämt. Mycket tack vare det fuskpatinerade läderarmbandet, som hittar formen direkt.

Summering

DSC_0686.jpeg

Personligen har jag lite svårt för limiterade upplagor som allt som oftast blir rena gimmicks och inte alls särskilt limiterade. Men här går det inte att klaga. Stockholms-modellen görs endast i tio exemplar och Göteborg i fem.

DSC_0776.jpeg

Med det avklarat är det bara att konstatera att Meistersinger har lyckats igen, ända ned på detaljnivå. Jag hyser högsta respekt för detta unga, egna, tyska företag som sannerligen hittat sin nisch. Och utförandet är alltid exemplariskt.

DSC_0810
Smart användning av spännet för att fullborda fermata-tecknet.

Här får man dessutom ett plus i kanten för kronan, som inte bara är oerhört solid, utan även ger en riktigt härlig taktil respons i vridmomentet.

DSC_0794

Det negativa då? Storleken måste ändå nämnas – och det är jag rätt trött på vid det här laget. Den fungerar för många, men inte för alla. Dessutom hade jag gärna sett avfasningar på luggarna, samt ett mörkbrunt mockaarmband (i stället för den fejkpatinerade varianten) för ett än mer stilfullt intryck. Det hade varit pricken över i:et.


Omdöme

Positivt:

 • Färgkombinationen är suverän.
 • Generös tavla med hög läsbarhet.
 • Trevlig glasbaksida med stadssiluetten.
 • Armbandet hittar formen direkt.
 • Ljuset spelar underbart med den blånerade visaren.
 • Kronan är av yppersta snitt, i alla led.

Negativt:

 • Avsaknaden av avfasningar på luggarna.
 • Storleken hade gärna fått vara mer beskedlig.
 • Det fejkpatinerade armbandet sitter utmärkt, men är designmässigt en besvikelse för mig.

Kan jag rekommendera den?
Utan minsta bekymmer. En mycket väl utförd, högkvalitativ modell i en högst limiterad upplaga till ett överkomligt pris.


Specifikationer:

Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 43 mm
Tjocklek: 11.5 mm
Vattenresistens: 50 m (5 ATM)
Urverk: Selitta SW200-1
– 28 800 vph (4 Hz)
– 25 juveler
– Gångreserv: 38 timmar
Armband: Läder.


Pris och tillgänglighet:

Stockholm finns hos Frank Ur och Showroom W.
Göteborg finns hos Magnussons Ur.
Pris: 19 900 kr


Läs mer:

Meistersingers hemsida