tisdag, januari 22, 2019
Hem Blogg

Ett år på handleden: Seiko Prospex Solar Diver Padi SNE435

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sen de lanserade sin första dykarklocka 1965 har Seiko alltid varit ett innovativt märke med ambitioner att ligga i klocktillverkningens framkant.

År 2016 blev Seiko partner med världens största utbildningsorganisation för sportdykare ”PADI” (Professional Association of Diving Instructors) och släpper i samband med det Prospex-serien. Jag föll pladask för en av modellerna, Seiko Prospex Solar Diver Padi (SNE435). Ett mycket lyckat köp, som kom att  bli min ultimata resekamrat.

Här ska vi ta en närmare titt på varför.

Urverk

Vi börjar med en titt under huven på den sofistikerade teknologin, som driver just den här modellen. Seiko V157 Solar är ett soldrivet quartzverk, som vid full uppladdning har upp till hela 10 månaders gångreserv, imponerande.

Urtavlan och boetten

Snyggt med cyklopet vid datumet.

Det första intrycket som möter en är den otroligt vackra, blåa färgen. Det är en perfekt nyans, varken för mörk eller för ljus. De röda detaljerna på minutvisaren samt kronan gör inte så mycket väsen av sig men är en trevlig touch, som både livar upp och säkerställer hög läsbarhet.

Färgen på urtavlan blir så klart mycket mer kraftfull en solig sommardag, men även elegant och lagom diskret under vinterns mörka dagar.

Boetten är väldig robust och kronan sitter fint och intakt. Den påminner inte så lite om kronan som sitter på en Longines Hydroconquest. Och dykarringen roterar mjukt och avger härliga klickanden

Seikos dykarklockor är kända för att ha fantastiskt bra lysmassa och det här är inget undantag. SNE43 använder sig av väl beprövade och erkända LumiBrite.

Trots sina generösa 43,5 mm i storlek, så bärs den faktiskt bra även på en något mindre handled. Dykarklockor får ju lov att vara lite större och jag som oftast bär en klocka mellan 34-39 mm. upplever inte alls att klockan är alldeles för stor för min handled.

Länken

Vid första ögonkastet så ser metall-länken riktigt trevlig ut. En metallänk som är borstad i mittenpartiet ger ett mer elegant och ”dressigt” helhetsintryck. Men som hos många andra Seiko-klockor i samma prisklass, så är länken inte av den bästa kvalitén. Den känns både väldigt lätt, lös, rasslig och inte alls så gedigen som man önskar på en dykarklocka. Klockan i sig är relativ tung, så det ingjuter inte den bästa känslan när man bär den på handleden. Dock är länken inte alls obekväm på något sätt.


Specifikationer

Referens: SNE435
Urverk: Seiko V157 (soldrivet)
Diameter: 43,5 mm
Vattentäthet: Tål tryck motsvarande 200 m under vattenytan
Övriga komplikationer: Datum
Cirkapris: 3500 kr


Slutsats

Summa summarum så är det en oerhört fin dykarklocka som passar bra med olika typer av band och länkar. En robust och pålitlig klocka som är bra att ha med sig på badsemester eller bära på jobbet. SNE435 är tveklös en av de seriösa dykarklockor hos Seiko och i marknaden för ett riktigt bra pris.

 Positivt

 • Otroligt fin färg på urtavlan
 • Robust
 • Enkel uppladdning
 • Bra vardags- och reseklocka
 • Lagom storlek
 • Bra pris

Negativt

 • Borde ha safirglas istället
 • Dålig kvalité på länken
 • Dålig andrahandsvärde

Kom gärna med era tankar och synpunkter, eller frågor, genom att lämna en kommentar nedan!

Recension: Zodiac Super Sea Wolf

Vi charmas av Zodiacs lekfulla dykarur.

Ibland händer det att vi får önskemål från er läsare på specifika klockor eller varumärken ni önskar läsa recensioner om. Det här är ett sådant exempel. Den här gången handlar det om Zodiac, en udda fågel med en på många sätt helt unik historia.

De ägs i dag av Fossil Group och har en trogen fanskara, som diggar den glada 70-talsestetiken och lekfullheten som Zodiac står för. Vi har tittat närmare på den allra mest kända modellen, anrika Super Sea Wolf.

Design och materialval

DSC_0637

Super Sea Wolf finns i en mängd olika färgkombinationer. Vårt testexemplar kommer med en lite krämvit urtavla och härligt orangea accenter, som både är iögonfallande och smakfulla på samma gång.

Såväl visare som timmarkörer är rejäla och kantiga till utformningen och ger klockan en helt egen identitet. De är dessutom utrustade med rikligt med lysmassa (C3 SuperLuminova) som presterar som önskat.

DSC_0609

Boetten är i precis lagom storlek, är vattenresistent ned till 200 meter och utrustad med vridbar ring i mineralglas. Känslan i vridningen är robust och oerhört förtroendeingivande. Det kanske mest noterbara här är de långa luggarna, som dock är vinklade nedåt på ett alldeles utmärkt vis.

Under huven

Här sitter ett STP 3-13 automatic och för den som inte är bekant med STP, så ägs även de av Fossil Group. Det innebär att detta är så nära ett in-house-verk man kan komma, utan att det per definition är ett sådant.

DSC_0617

Det presterar väl under testperioden och går mellan -2/+5 sekunder per dag, vilket verkligen inte är något att bråka om.

På handleden

DSC_0684

Här är det ren och skär lycka. Den sitter som gjuten på handleden tack vare det suveräna, perforerade och mönstrade gummiarmbandet som är av riktigt god kvalitet, över förväntan faktiskt.

Det är också en klocka som syns, som får uppmärksamhet och komplimanger tack vare sin unika estetik och färgrikedom.

Det här är en sådan där klocka som man sätter på handleden och omedelbart blir glad inombords. Zodiac Super Sea Wolf är en riktig glädjespridare – en klocka med en glad själ.

Summering

Det är svårt att inte älska den här lekfulla skapelsen. Den har under testperioden upptagit nästan all handledstid. Det tack vare kombinationen av glädje och suverän komfort.

DSC_0693

Det är lite väl enkelt att kalla detta för en ”sommarklocka”, men visst har den drag som gör att den lämpar sig väl för årstiden. Men den har fungerat minst lika väl och livat upp vintermörkret. Den har varit ett stycke lycka på handleden.

Det är oerhört befriande att en klocka i den här i sammanhanget överkomliga prisklassen kan skapa en så innerlig känsla hos bäraren, här har man verkligen lyckats. Det är inte svårt att förstå varför varumärket har en trogen skara anhängare. Det konstiga är att de inte är fler.

DSC_0640-1 (dragen)

Det negativa då? Att ringen skyddas av ett mineralglas är förstås inte optimalt. Men den har trots det under testperioden inte ådragit sig en enda repa trots att den utsatts för tuffare vardagliga utmaningar, vilket tyder på mycket god kvalitet. Men ja, det är något i alla fall jag tänker på för jämnan vilket förstås inte är helt optimalt.

DSC_0688

Kronan ingjuter inte riktigt samma förtroendeingivande känsla som klockan i övrigt. Den är lite lätt småvinglig. Inte så att man tänker på det, men det ska ändå nämnas.

Kanske är formgivningen också en vattendelare, men för mig balanserar den helt perfekt på rätt sida om gränsen och blir en vinnare på att vara unik, utan att helt tappa koncepten.


Omdöme

Positivt:

 • En glädjespridare på handleden.
 • Underbart armband i såväl formgivning som komfort.
 • De lekfulla färgkombinationerna
 • Oerhört prisvärd.
 • Hög kvalitetskänsla överlag.

Negativt:

 • Vridbar ring i mineralglas.
 • Kvalitetskänslan i kronan matchar inte klockan i övrigt.

Kan jag rekommendera den?
Ja, jag har faktiskt svårt att hitta ett mycket bättre köp i prisklassen om du är ute efter en dykarklocka med en helt egen, unik själ. Det här har varit en väldigt kul, ny bekantskap.


Specifikationer:
Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 40 mm
Tjocklek: 13 mm
Bandhornsbredd: 20 mm
Vattenresistens: 200 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder, datum
Urverk: STP 3-13 automatic
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
26 juveler
44 timmars gångreserv
Pris: 9730 kr (ref: ZO9270)


Läs mer:

Zodiac Watches hemsida

Omega återupplivar en gammal ikon

Det klassiska kronografverket är tillbaka i ny tappning.

Om du någonsin levt i ovisshet om att Omega Speedmaster varit på månen, så har du förmodligen levt under en sten. Nu plockar Omega fram månkonceptet igen och dammar av kaliber 321 – alltså det urverk som gjorde resan: månen tur och retur. 

Det är alltså ett av de absolut mest ikoniska kronografverken i klockvärlden som nu får nytt liv, efter att ha lagts på hyllan i slutet av 60-talet. 

f16787b118f8c7a1730a6bd8ee661db1
Omega Speedmaster, ref 2915-1.

Det har tagit två år av forskning och utveckling att skapa det nya, moderna kaliber 321. Arbetet har pågått i största hemlighet i Omegas nya anläggning i Bienne. 

Projektet gick under kodnamnet ”Alaska 11”, som också råkar vara kodnamnet för utvecklingen av Speedmasters till NASA under 60- och 70-talet. 

321.jpg
Kaliber 321, originalet.

För att komma så nära originalet som möjligt jobbade man med historiker såväl som scannade insidan av Speedmaster ST 105.003, som var den klocka som bars av Gene Cernan, den siste astronauten att beträda månens yta år 1972. Klockan han bar finns i dag att beskåda på Omega-museet i Bienne.

– Det är fantastiskt att så många är så passionerade över kaliber 321. Fansen har inte slutat prata om det, sedan vi slutade producera det år 1968. Det visar verkligen hur speciellt det är, säger Raynald Aeschlimann, vd och ordförande för Omega.

– Vi är mycket glada över att äntligen kunna möta deras önskan och har verkligen gjort allt vi kan för att återuppliva det här urverket. 

Omega-Speedmaster-Moonwatch-2.jpg
Bild: Omega

Någon ytterligare information kring vilka modeller det återupplivade verket kommer att återfinnas i finns inte i dagsläget. Men eftersom det i år är 50 år sedan rymdfärjan Apollo 11 blev den första någonsin att landa på månen, så kan vi nog ana vad som komma skall…

Nya kaliber 321 kommer också att omfattas av Omegas nya femårsgaranti. 

Klart: Baselworld fortsätter – i samarbete med SIHH

Outside View

Klockrents avslöjande bekräftas i pressmeddelande.

Som det enda nyhetsmediet i världen kunde vi på Klockrent.org avslöja redan i början på april i år att Baselworld kommer att fortsätta efter 2019, om än i annan form, till skillnad från de uppgifter andra medier publicerat om en befarad nedläggning.

Uppgifterna från våra källor bekräftades senare i en intervju – och nu är det alltså klart. Baselword och SIHH kommer att synkroniseras, för att branschen och media ska få bästa möjliga förutsättningar och dessutom kunna minska sina utgifter.

DSC3219-JPG
SIHH har inlett klockåret, nu flyttas den fram till slutet på april från och med år 2020. © SIHH 

”Kommer att gynna såväl besökare som media och rentav hela branschen”

Båda mässorna kommer att senareläggas. SIHH flyttar från januari till mellan 26-29 april 2020 och Baselworld flyttas från slutet av mars till 30 april-5 maj.

– Vi har fört en dialog med SIHH och har tillsammans med dem funnit en lösning, som kommer att gynna såväl besökare som media och rentav hela branschen enormt, säger Mihel Loris-Melikoff, vd för Baselworld.

– Det här samarbetet mellan de två mest framstående mässorna i branschen står för ett rejält genombrott för framtiden, fortsätter han.

Så var önskemålen

BASELWORLD 2018
Kommer Swatch Group tillbaka nu?

Enligt de varumärken Klockrent.org talat med har önskemålet varit att tidigarelägga Baselworld, för att på så vis kunna presentera och visa upp årets nyheter så tidigt som möjligt. Nu återstår det att se hur det upplägget förändras, när mässorna flyttas närmare sommaren i stället.

Avtalet mellan Baselworld och SIHH är skrivet till år 2024.

Amazon släpper smart väggklocka

Lagom till julhandeln släpper Amazon en smart väggklocka som du kan styra med hjälp av röstassistenten Alexa. Echo Wall Clock som skapelsen heter finns att köpa direkt hos Amazon för $30. Tyvärr levereras den inte till Sverige än.

Besök Amazon.com för mer information om klockan.

Recension: IWC Big Pilot’s Watch

En ikon under lupp.

Då var det dags att ta sig an en riktig IWC-klassiker, nämligen den maffiga Big Pilot’s Watch (ref: IW501001). Kollektionen fick sig ett ansiktslyft 2016, där man bestämde sig för att gå tillbaka till ursprunget. Det är med andra ord en tydligt vintage-inspirerad pilot-modell vi nu ska titta närmare på.

Design och materialval

DSC_0242.jpeg

Det här är IWC för mig. En klassisk, rejäl pilotklocka i retrostuk. Med djupt svart urtavla och krispigt vita kontrasterande visare och indexmarkeringar och så den väl tilltagna, iögonfallande kronan. Vid klockan tre hittar vi en cirkulär gångreservsindikator och vid klockan 6 återfinns en integrerad datumruta.

Boetten är generös i storleken för maximal läsbarhet och har såväl borstade, som polerade ytor. Den riktigt osar av kvalitet rakt igenom och finisheringen är exemplarisk. Det är ingen slump att IWC är kända för sina boetter.

DSC_0306.jpeg

Safirglaset är dessutom säkrat mot förskjutning vid ett plötsligt fallande lufttryck. Ja, det här är en pilotklocka på riktigt. 

Under huven

Bakom det solida baklocket döljer sig in-house-verket, kaliber 52110 med imponerande 7 dagars (168 timmar) gångreserv, detta trots att det arbetar med 28.800 svängningar i timmen (4 Hz).

DSC_0371.jpeg

Dessutom finns här en mjuk innerbott, för ett förstärkt skydd mot magnetiska fält. IWC har inte fuskat med detaljerna, även om den sannolikt inte kommer att användas i särskilt hög utsträckning av yrkespiloter. 

På handleden

DSC_0337.jpeg

Med sina 46.2 mm i diameter så fullständigt övermannar den min stackars klena handled, här har jag inte skuggan av en chans. Med det sagt bärs den i alla fall oerhört komfortabelt. Läderbandet gör sannerligen ett gott jobb och ger ett härligt, kvalitativt intryck. 

En sak som bara måste nämnas är den helt otroliga kronan. Inte bara är den oerhört läcker rent estetiskt, den har den i särklass skönaste trådningen jag någonsin upplevt, den är helt i särklass – nästan huvudnumret här.

DSC_0254

Den taktila responsen är en nästan utomjordisk upplevelse för den som älskar kontakten med mekaniken. Den är farligt härlig att skruva upp och att ställa tiden går oerhört fort. Det här bör således vara en exemplarisk reskamrat, för den som byter tidszon ofta.

Summering

DSC_0345

Det är något av en kluven upplevelse detta. Å ena sidan är den allt det jag älskar med IWC. Det är en kraftfull klocka som prickar rätt ned i minsta detalj och även om det på IWC-vis inte syns på utsidan, så riktigt strålar det ut från insidan. Sju dagars gångreserv, den fantastiska kronan och den suveräna tavlan är tillsammans en underbar upplevelse. Det är en sådan klocka som en typisk sann entusiast uppskattar.

Tyvärr diskvalificerar den oss mer finlemmade med sin enorma storlek. Och även om den är återhållsam i förhållande till originalet på 54 mm i diameter, plus att den är en yrkesklocka och ska vara oversize, så är det fortfarande för mycket. Jag klarar helt enkelt inte av att bära upp den och det är oerhört frustrerande. 

DSC_0356.jpeg

Dessutom är lysmassan förvånansvärt sparsam, där visare och timmarkeringarna vid 12, 3, 6 och 9 är de som går att utläsa i mörka förhållanden. Men jag hade förväntat mig betydligt mer ”oumpf” i lyskraften. Den håller visserligen länge, men är beskedlig i övrigt.

DSC_0323.jpeg

Sen måste vi förstås nämna prislappen, lever den upp till de begärda 136 000 kronorna? Om du har handlederna för den och har en fäbless för pilotklockor är svaret ett otvivelaktigt, ja. Den har såväl tekniken, som kvaliteten och finisheringen att backa upp den. Och när du inte har den på handleden kan du alltid använda den som en bordsklocka på nattduksbordet – bara en sådan sak.


Omdöme

Positivt:

 • Boetten är i en klass för sig.
 • Kronan spelar i en helt egen liga.
 • Noggrannheten i detaljerna.
 • Mycket god ergonomi.
 • Imponerande snabbt och smidigt att ställa tiden.
 • Sju dagars gångreserv.

Negativt:

 • Storleken diskvalificerar nättare handleder.
 • Lysmassan är förvånansvärt återhållsam.

Kan jag rekommendera den?
Utan minsta tvivel, ja. Det är en riktig IWC-ikon där form och funktion möts i perfekt harmoni på ett diskret, typiskt IWC-vis


Specifikationer:

Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 46.2 mm
Bandhornsbredd: 22 mm
Vattenresistens: 60 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder, datum, gångreservsindikator
Urverk: IWC kaliber 52110
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
– 168 timmars gångreserv
Pris: 136 000 kr


Läs mer:

IWC:s hemsida.