onsdag, september 19, 2018
Hem Blogg

Tips & trix: byte av armband

Häromdagen spelade Daniel in en video med lite tips på hur du byter klockarmband på ett säkert sätt:

Videorecension: Hamilton Khaki Mechanical

Daniel har tagit en närmare titt på Hamiltons klassiska field watch Khaki Mechanical (H694190) och väger klockans styrkor mot dess svagheter.

 

Tips: 4 sportiga damklockor

Många av de traditionella damklockorna som finns brukar vara överrösta med diamanter och annat ”bling”. Då smaken är olika så är det inte alla som uppskattar den typen av stil. För de tjejer som gillar en lite mer avskalad och sportig look så kommer här en lista på fyra stycken tåliga stålklockor som passar på en mindre handled.

WAY1312-BA0915

TAG Heuer – Aquaracer

Storlek: 31mm
Pris: ca. 13 200 kr
Referensnummer: WAY1312.BA0915

TAG Heuer har fått utstå en del kritik genom åren, kanske främst riktat mot företagets marknadsföringsstrategier. De var bland annat tidigt ute med ”influensers” vilket (även om det mottogs svalt av klockentusiaster) idag har blivit lite av en norm. Med modellserien Aquaracer erbjuder företaget välbyggda dykarklockor i mellanklassegmentet som har en unik identitet och är lätta att känna igen. Med tunna boetter som karaktäriseras av många vinklar som blandar polerad och borstad finish passar TAG Heuer Aquaracer lika bra på kontoret som på badstranden.

sjoo-sandstrom-ss-1632-1 (1).jpg

Sjöö Sandström – Royal Steel Classic

Storlek: 32mm
Pris:  ca. 18 700 kr
Referensnummer: 006986

Med Royal Steel Classic erbjuder Svenska Sjöö Sandström en mångsidig och sportig klocka designad och slutmonterad i Stockholm. Med en distinkt design, hög komfort och god kvalitet är detta en riktigt trevlig klocka för pengarna.

22010382003002.png

Omega –  Aqua Terra 150 M

Storlek: 38 mm
Pris: ca. 52 900 kr
Referensnummer: 220.10.38.20.03.002

För den som vill ha något lite rejälare storleksmässigt erbjuder välrenommerade Omega modellen Aqua Terra med företagets klassiska sluttande bandhorn, en utsökt vacker urtavla och visare i roséguld. Klockan är bestyckade med ett Omega Master Chronometer-urverk (calibre 8800) som förutom att vara vackert erbjuder prestanda som är ett steg upp från föregående klockor. En riktigt trevlig klocka som vågar ta lite plats på handleden.

OP31

Rolex – Oyster Perpetual

Storlek: 34 mm
Pris:  ca. 47 250 kr
Referensnummer: 114200

När vi listar sportklockor i stål måste vi nästan nämna Rolex instegsmodell Oyster Perpetual. Här får du riktigt bra och genomgående kvalitet från ett av klockvärdens mest respekterade varumärken. Oyster Perpetual erbjuder en av världens bästa stållänkar och en finish på boett, länk och urtavla som sätter standarden för lyxiga sportklockor.

Recension av Nomos Metro 38

Nomos är en tysk klocktillverkare med säte i den inom klockvärlden legendariska bruksorten Glashütte. Företaget är kända för deras Bauhaus-inspirerade klockor och egenbyggda urverk som de erbjuder till ett konkurrenskraftigt pris.

I denna recension har jag tagit en närmare titt på Nomos Metro 38 med vit urtavla och datum, referens #1102.

Första intrycket

Nomos Metro levereras i en svart träask tillsammans med garantikort och putsduk. Lådan i sig är välbyggd men känns inte speciellt exklusiv, snarare återhållsam och minimalistisk.

nomos-box.jpg

Klockan däremot känns betydligt mer exklusiv; den blankpolerade boettens linjer är rena och välavvägda och den stora urtavlan avslöjar snabbt en mängd spännande detaljer.

portrait_credits_sonja-mueller
Mark Braun, fotograf: Sonja Müller

Klockan är designad av den erkände designern och Berlinsonen Mark Braun som hämtat inspiration från Nomos klassiska Bauhaus-estetik och storstadspulsen i Berlin och New York.

Design och materialval

nomos-profile

Som modellnamnet antyder mäter klockan drygt 38 mm i diameter men på bild upplevs den ofta som större på grund av den stora urtavlan. Den blir dock aldrig för stor tack vara en tunn profil om blot 7.8 mm och en vikt på endast 48 gram. Jag är benägen att påstå att storleken är perfekt avvägd för genomsnittshandleden och den glider med lätthet in under en skjortärm.

img_1137

Klockans mest framträdande drag är den konvexa urtavlan vars färg växlar mellan en sval silverton och varm äggskalsvitt beroende på ljuset. Den monokroma färgskalan bryts endast av den orangea sekundvisaren och tre små turkosa cirklar som utgör index vid 3, 9 och 12.

De svarta kanylformade tim- och minutvisarna ska föra tankarna till Empire State building och här har Nomos lyckats få till en perfekt längd vilket tyvärr är ganska ovanligt och bör tilltala även dem med medelsvår OCD.

Finishen på urtavlan är för övrigt mycket god och urtavlan tål att granskas under lupp.

nomos-luggs.jpg

Bandhornen är så kallade ”wire lugs” vilket flörtar med svunna tider då soldater lödde på bandhorn på sina fickur för att kunna bära dem på armen i skyttegravarna. Detta gör att klockan passar oväntat bra på till exempel nato- och perlonband.

Det medföljande armbandet är tillverkat av Horween Shell Cordovan, det vill säga hästläder, och håller mycket god kvalitet. Nomos sticker här ut hakan lite och säljer deras originalarmband separat för runt femhundralappen vilket känns ovanligt prisvärt.

Under huven

Om vi vänder på klockan kan vi se det enkelt men snyggt dekorerade och egenutvecklade urverket DUW 4101. Nomos har tidigare köpt svårtillverkade delar från underleverantörer men har de senaste 10 åren investerat stora summor pengar för att kunna utveckla och bygga dem helt själva. DUW 4101 är därmed ett äkta manufaktur-urverk vilket få varumärken kan skryta med idag. Speciellt i den här prisklassen!

ccead1a3-cf3b-4471-9454-cf55623da6bf

Klockan dras upp manuellt och det är här jag noterar klockans enda riktigt negativa egenskaper. Kronan är väldigt liten och det är pilligt att dra upp urverket, dessutom saknar kronan ett läge för att ställda datumet. Ja, du läste rätt! Det finns inget ”quick set” för datumet. Du få helt enkelt skruva timvisaren fram och tillbaka mellan 9 och 12 tills du prickat in rätt datum. Detta kanske tilltalar någon galen retrofantast men för mig, som roterar klocka ofta, var detta ett stort irritationsmoment.

Nomos är tystlåtna kring eventuella certifieringar men det är absolut inget att oroa sig för då klockan presterat inom COSC utan några som helst undantag under vår tid tillsammans. För det mesta har den fortat sig mindre än en sekund per dygn.

Nomos har dessutom bra priser på service och ledtiderna ska vara skäliga vilket är imponerande för ett så pass litet företag med egenutvecklade urverk.

På handleden

nomos-cover

Nomos Metro sitter riktigt skönt på armen, boetten med de trådade bandhornen kramar handleden och stundvis glömmer jag bort att jag bär klockan. Samtidigt vågar den ta plats rent visuellt. Jag har fått väldigt många nyfikna frågor om klockan och under min tid med den misstogs den (oväntat nog) aldrig för att vara en Daniel Wellington. En publikfavorit som gått hem hos såväl killar som tjejer.

Min handled är 16,5 cm i omkrets och jag gillade klockans storlek samtidigt som jag tror att den passar både större och mindre handleder. Var beredda på att den ser större ut än måtten skvallrar om till följd av den stora urtavlan.

Slutsats och omdömme

Jag uppskattar verkligen designen på den här klockan; den konvexa urtavlan gör att den får en rundhet och ett djup som många moderna klockor saknar. Samtidigt gör den fantastiska kvalitén på allt hantverk alla smala, nästan spröda, linjer rättvisa.

img_1134

Det är också imponerande att Nomos lyckats klämma in ett äkta manufaktur-urverk i en klocka med den här prislappen. Ett urverk som dessutom presterar helt fantastiskt bra.

10045832-c675-453a-a21f-f900b65a1812

Men även solen har sina mörka fläckar och att ställa datumet på denna klocka är inte roligt. Om du dessutom som jag roterar klocka ofta finns det ingen watch winder som kan hålla klockan vid liv, utan du blir tvungen att antingen dra upp den trots att du inte tänkt använda den eller ställa datumet med jämna mellanrum.

En annan sak att ha i åtanke är att klockan inte är speciellt vattentålig. Den är specificerad till 3 ATM (30 m) vilket i praktiken innebär regn och mindre skvättar vatten.

Sammantaget är det här en riktigt trevlig klocka där de positiva egenskaperna överskiner utklassar de negativa. För knappt 25 000 kr erbjuder Nomos Metro en unik och vacker design tillsammans med ett äkta manufaktur-urverk. Att Nomos dessutom är ett spännande företag som erbjuder billiga originaltillbehör och skäliga service-kostnader är bara grädde på moset.

Det finns flera olika varianter av Nomos Metro, både med och utan datum samt med gångreserv-indikator där instegsmodellen utan datum kostar cirka 20 000 kr.

Positivt

 • Snygg!
 • Mycket bra finish som gör designen rättvisa
 • Manufaktur-urverk som presterar exemplariskt
 • Tunn boett gör den perfekt till skjorta
 • Sa jag snygg?
Negativt

 • Inget quick set för datumet
 • Svårgreppad krona
 • Inget quick set för datumet!

Specifikationer

 • Blankpolerad boett i rostfritt stål
  • 38,5 mm i diameter (utan krona)
  • 7.8 mm thock
  • Vikt: 48 g
 • Manufaktur-urverk kaliber DUW4101
  • Manuellt, handuppdraget
  • Stopsekund
  • 42 h gångreserv
  • 23 juveler
 • Banbredd: 19 mm (men 20 mm funkar bra)
 • Safirglas på fram (upphöjt) och baksida (platt)
 • Galvaniserad urtavla pläterad med vit-silver
 • Svartoxiderade tim- och minutvisare
 • Pris: ca 25 000 kr

 

Rob Hayes ser dagens ljus

Ett nytt svenskt klockmärke har äntrat scenen.

Det är inte alltid vi nämner Kickstarter-projekt, men vissa är lite extra värda att omnämnas. Ett av dessa är svenska varumärket Rob Hayes, som nådde finansiering för sina dressklockor på under tre timmar.

IMG_7081

Men det är inte specifikt den prestationen som fångar intresse, utan att detta faktiskt ser ut som ett prisvärt förslag för den som vill ha en enkel dressklocka, med bra specifikationer till ett rimligt pris. De tillverkas också i Lugano och kan därför med gott samvete trycka ”Swiss Made” på tavlan.

Specifikationer

explode 02

Modellen i fråga går under namnet Yosemite, kommer i 14 olika färgkombinationer och drivs av ett Selitta SW200-1. Den 40 mm stora och 10 mm tunna boetten i rostfritt stål har förärats med safirglas både på ovan- och undersidan och har dubbla lager antireflektiv beläggning på insidan av glaset framtill, för att motverka onödiga repor.

Back_steel

Armbandet är gjort i kalvläder, är 20 mm brett och går enkelt att byta ut, tack vare sin fjäderanordning.

Pris & tillgänglighet

Klockan går fortfarande att beställa här för 3495 kronor, vilket är 42% lägre än fullpriset på 6000 kronor när kampanjen är över. Sett till specifikationerna enbart är det mycket klocka för pengarna. De första modellerna väntas levereras i december.

Perspective_steel_blue 02
Den rena blå modellen har något visst.

Till er som är nyfikna och vill veta mer om Rob Hayes Yosemite, så kommer vi självklart att bjuda på en recension här på Klockrent inom en snar framtid.

 

Tre års garanti

Däremot får Rob Hayes grundare och designer, Aladin Galjic ett extra plus i kanten för att man erbjuder inte mindre än tre års garanti. Det visar att man faktiskt tror på sin produkt.


Läs mer här:

Kickstarter-kampanjen för Rob Hayes

Nomos för-firar Bauhaus med ny trio

Nomos håller Bauhaus-fanan högt.

Nomos firar Bauhaus-rörelsens 100-årsjubileum i förtid med en trio lekfulla varianter på sin kanske mest kända modell Tangente. Var och en av de tre färgkombinationerna kommer också i tre storlekar på 33 mm, 35 mm och 38 mm och samtliga görs i 100 exemplar.

nomos_03.jpg

Den annars vita urtavlan har här fått sig en lätt gulnad grundton, som går under namnet ”Sketch paper”, samt blå, röd eller gul kontrastfärg runt minutmarkeringarna I övrigt är allt som vanligt.

nomos_11.jpg

Under huven sitter in-house-verket Nomos Alpha med manuell uppdragning, 17 juveler, en frekvens på 3 hz (21 600 svängningar i timmen) och en gångreserv upp emot 43 timmar. Det är dock inget du kan beundra närmare, eftersom baklocket är solitt på den här jubileumsmodellen.

Första intrycket

Den spontana reaktionen är att det är en väl genomtänkt och rätt trevlig variant på den populära Tangente. Självklart ska man uppärksamma att Bauhaus-rörelsen fyller 100 år 2019, men att göra något helt nytt för ändamålet hade varit att ta i. Jag gillar den lätt gulnade tonen på tavlan, som för första gången ger Nomos en klocka med lite ”vintageattribut”. Jag gillar också att den kommer i tre olika storlekar.

Personligen hade jag valt modellen i 35 mm med gul accent. Den sticker ut mest för mig. Noterbart är också att det är den tunnaste varianten med en tjocklek på 6.2 mm. De övriga två mäter 6.5 mm (33 mm) och 6.7 mm (38 mm).

Däremot gillar jag inte alls att det sammantaget görs totalt 900 i vad som kallas ”limited edition”. Att lite snyggt ”gömma undan” det genom att limitera respektive storlek till 100 exemplar (totalt 300 per färg) känns inte superfräscht. Den dimridån hade vi gott kunnat vara utan. Å andra sidan är prislappen ”bara” ett par tusenlappar större än hos originalet. Så gillar man den här versionen kan det vara motiverat, trots att den inte är så limiterad som man försöker göra gällande.

Pris & tillgänglighet

Priset är Samtliga kan förhandsbokas i Nomos webbshop från och med nu och de landar hos auktoriserade återförsäljare i slutet av augusti. Priset börjar på runt 15 000 kr (33 mm) och tar sig via drygt 16 300 kr (35 mm) till att slutligen landa på 17 500 kr (38 mm).