Hem Blogg

Baselworld-besvikelser: Rolex och Tudor

Rolex och Tudor har inte lämnat någon oberörd på årets mässa. Nils är synnerligen besviken, men hyser samtidigt viss förståelse.

I stället för att bara presentera Rolex och Tudors nyheter under Baselworld, precis som alla andra, så tänkte jag i stället försöka bena ut varför de lanserat de modeller som blivit några av mässans i särklass största besvikelser. 

I en tid då branschen inte riktigt längre blomstrar, men inte heller fullständigt faller ihop så är osäkerheten relativt stor. Så varför inte spela ut några säkra kort?

”Black Bay P01, säkert kort?!”, tänker ni. Nej, det är förstås undantaget som bekräftar regeln i det här fallet. Okej, häng med nu…

Rolex är så mycket mer än ett ordinärt klockvarumärke. Inte bara levererar man suverän kvalitet och ikonisk design, man har även med oerhört smart marknadsföring (ända sedan företagets födelse) blivit vida uppskattade bland inte bara klockfantaster, utan även vad vi kan kalla för… lyx-entusiaster. Rolex har positionerat sig som en av de främsta symbolerna för framgång och lyx. 

En väl beprövad affärsmodell

Så när osäkerhet råder i branschen rusar man raka vägen till lyx-entusiasterna.

Hur då? Jo, en Yachtmaster lanseras med boett i vitguld, mattsvart keramisk ring, uppdaterat urverk samt en storlek på indiskreta 42 mm. Sida vid sida lanseras den mest ”tooliga” modellen i Rolex katalog, Sea-Dweller i tvåtonsutförande. Guld ska in i mixen här också. Puristen i dig skriker förmodligen rakt ut i ren frustration, men det här är en pjäs som ska paraderas, den ska synas och det ska inte råda några som helst tvivel att det är en Rolex. Lyx-entusiasten jublar. 

Då har jag inte ens nämnt den überblingiga Daytonan. Men jag tänker att kommentarer är överflödiga där. Och efter förra årets variant var det heller ingen överraskning. Den är i alla fall coolare än förra årets variant, det ger jag dem.

För lyx-entusiasten som inte riktigt har de pengarna att spendera? Ja, då är det bara att traska över till Tudor och spana in nya Black Bay 41/36/32 i tvåtonsutförande. Eller varför inte Black Bay Chrono i rostfritt stål och guld. Den sistnämnda är för övrigt, i mina ögon, en oerhört läcker kombination rent estetiskt, men precis som i fallet med Sea-Dweller (om än i mindre skala) känns det opraktiskt och kalkylerat. 

Notera att detta är mina högst subjektiva tankar och känslor. Ur en mer objektiv och affärsmässig synvinkel förstår jag vägvalet. Jag personligen tycker bara inte om det.

Vad får klockentusiasterna då? 

De går faktiskt inte helt lottlösa. Här finns en Rolex ”Batman” GMT-Master II i Oystersteel med uppdaterat urverk och Rolex underbara jubileearmband.

Samma kollektion har också uppdaterats med en ”Pepsi”-variant, men här med blå urtavla, eller en meteoriturtavla (se bild), och boett i vitguld. Den sistnämnda varianten sticker sannerligen ut lite extra och jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska lyckat. Kul att se Rolex experimentera lite också.

Samtidigt är det inte så att vi en dag kommer att säga ”Kommer du ihåg Rolex på Baselworld 2019?”. Allt som allt har man i år inte gjort ett särskilt minnesvärt intryck.

Tudor bjuder på en ny Black Bay Bronze som ser lyckad ut och säkerligen kommer att bli en hit. Men utöver detta händer det inte mycket. Nya P01, däremot, tillhör kategorin: gamla prototyper som bör stanna i arkivet. 

Den omtalade P01

Reaktionerna på P01 har varit många, kraftfulla och i vissa fall oerhört roliga. Vi har sett kommentarer som ”SKX? More like SUX” (finns vissa likheter med Seikos älskade SKX), ”Kill it with fire!”, men också folk som blivit helt frälsta utan att kunna förklara riktigt varför. Tro det eller ej, men den kommer förmodligen att hitta en publik. Även om den för mig personligen är helt obegriplig Nu är förvisso Tudors slogan ”Born to Dare”, men mod kan även vara att våga låta något orört få förbli orört. 

I övrigt kan man väl ana att Black Bay Heritage Steel redan hämtat viss inspiration i den gamla prototyp som varit förlagan för P01, men där är slutprodukten betydligt mer lyckad.

Men en sak är i alla fall säker: Vi kommer en dag att blicka tillbaka och säga ”Kommer du ihåg Tudor på Baselworld 2019?”. Och alla kommer att svara ”ja”. Sen om det är av rätt anledningar, det är en helt annan sak. Minnesvärt var det i alla fall.

Vad tycker du om Rolex och Tudors releaser på årets mässa?
Lämna gärna en kommentar nedan och berätta. 

Meistersinger Metris i brons – Baselworlds bästa?

Förra året tog Meistersinger Baselworld med storm då nya Lunascope presenterades – nu gör man det igen.

En av våra tidigaste recensioner här på Klockrent.org var Meistersingers variant på en sportigare och vattentät klocka, Metris. Den överraskade på flera plan och gjorde ett utomordentligt bra intryck.

Nu tar dock Meistersinger Metris till nästa nivå och förärar den en bronsboett, som möter en mörkblå sunburst-finisherad urtavla och stilfulla röda accenter. Enkelt och fantastiskt läckert. En av de i särklass bästa nyheterna på årets Baselworld. Även om det, i ärlighetens namn, inte är särskilt svårt (vi återkommer till det mot mässans slut).

Meistersingers bronssatsning


Det är dock inte bara Metris som får en upplaga i brons. Även företagets kanske mest kända modeller, M.03 och Perigraph får samma behandling – och resultatet är mycket lyckat.

Samtliga modeller kommer med ett ETA 2824-2 eller Selitta 200-1 och som den mer insatta vet är det alltså två identiska urverk, som båda presterar bra, är pålitliga och är lätta att serva.

Pris & tillgänglighet

Samtliga tre modeller kommer att finnas tillgängliga från och med april. Priserna är ännu inte officiella, men kommer att landa på mellan 18 000-21 000 kronor, beroende på modell.

Nomos Glashütte presenterar sportiga varianter av Tangente och Club

Nomos visar nu upp sina nya sportiga kollektioner i Tangente Sport och Club Sport och en ny länk. Samtliga klockor mäter 42 mm i diameter och därmed väljer Nomos att fokusera på lite större klockor än de brukar. Helt okej med tanke på att de är tänkta som sportklockor med 300 m vattentäthet. Men i alla fall jag hade gärna sett varianter om 38 mm.

Två Tangente Sport och en Club Sport

Det rör sig alltså om en uppdatering av befintliga modeller som delar det alldeles utmärkta in-house-urverket DUW 6101 och som har begåvats med en frän stållänk.

Den nya länken påminner om Casios klassiska stållänk, men är antagligen ett ordentligt steg upp i kvalitet. Länken sätts samman för hand och innehåller 145 unika delar. Den ska ge de lite mer robusta klockorna än mer tyngd än vad textil eller gummi hade gjort.

Personligen har jag fastnat lite för den vita Tangenten och det ska bli kul att ta en närmare titt på den inom en snar framtid. Jag tycker de ligger aningens högt i pris då de listar runt 40 000 kr. Men man får en hel del klocka för pengarna och Nomos har hittat ett intressant omtag på den klassiska Bauhaus-designen som gjorde dem kända från första början.

Läs mer på Nomos hemsida: https://nomos-glashuette.com/en/watches/new-releases/sport

ZODIAC släpper också en limiterad pilotklocka

ZODIAC börjar få vind under vingarna och släpper ännu en re-issue av en äldre modell. Denna gång är det dock inte en dykare utan en pilotklocka med GMT (två tidszoner).

ZODIAC Limited Edition Aerospace GMT Chronograph var lite av en snackis på redaktionen i morse och sammanfattningsvis så fick den flera tummar upp; både för att designen är trogen originalet från 60-talet och för att ZODIAC valt att hålla nere diametern till beskedliga 40 mm.

Originalet till vänster

Mycket limiterad upplaga

Något som däremot inte uppskattas av oss på Klockrent är hysterin kring limiterade utgåvor (vi tittar på dig Omega!). ZODIAC har valt att släppa modellen i två färger, svart & grå likt originalet och den orange & ljusblå (som jag tycker är snyggast). Båda varianterna släppt i 182 individuellt numrerade exemplar. Så skynda att fynda om gillar modellen!

Priset då? Jo, med tanke på hur limiterad modellen är kommer de säkert sälja slut till det rekommenderade priset á 17 000 kr.

Specifikationer

 • Boett: 40 mm x 48 mm
 • Tjocklek: 13 mm
 • Bandbredd: 20 mm
 • Urverk: ETA2893-2 (Automatic)
 • Referens: ZO9401
 • Pris: cirka 17 000 kr

Kommentar

Jag gillar inte små serier med limiterade upplagor då det mest känns som en marknadsföringsgimmick MEN jag gillar verkligen utseendet på den orangea och ljusblå varianten och tycker ändå priset känns okej med tanke på att ZODIAC visat att de kan leverera god kvalitet i mellanklassegmentet. Jag skulle kunna tänka mig att lägga mitt agg mot limiterade utgåvor åt sidan och slå till på en.

Bell & Ross släpper BR03-92 BI-Compass

Sedan 2005 har Bell & Rolls släppt pilotinspirerade klockor och lyckats muta in en egen stil inspirerad av flygplansinstrument.

Nu släpper företaget BR03-92 BI-Compass i 999 exemplar och det som kanske mest utmärker denna dinka är timvisaren som ersatts av en roterande disk i mitten på urtavlan.

Bildresultat för BR03-92 BI-Compass

Färgerna sägs vara tagna från den amerikanska flottan och den matta keramiska boetten ska reflektera väldigt lite ljus vilket kan vara bra när man är på hemliga uppdrag 😉

Bildresultat för BR03-92 BI-Compass
Boetten mäter 42×42 mm och är gjord av keramik

Klockan drivs av ett automatiskt urverk som marknadsförs under namnet calibre BR-CAL.302 som bygger på arkitekturen från ett Sellita SW300-1. I övrigt är klockan vattentät till ”100 meter” och tål därmed att badas med.

Specifikationer

 • Boett: 42 mm av mattsvart keramik, vattentät till 100 m
 • Urtvala & visare: Mattsvart med lysmassa signerat Super-LumiNova, timvisaren är utbytt mot en roterande disk.
 • Urverk: Calibre BR-CAL.302 (Sellita SW 300-1)
 • Armband: Levereras med företagets utmärkta gummi och ett extra textilarmband.
 • Referens: BR0392-IDC-CE/SRB (999 exemplar)
 • Pris: ca 35 000 kr

Kommentar

Jag gillar B&R och att de lyckat leverera både fyrkantiga och runda klockor som är estetiskt tilltalande av hög kvalitet. Denna klocka sticker dock inte riktigt ut och jag tycker att priset på 35 papp är lite i överkant med tanke på det ganska enkla urverket som knappt levererar 2 dygns gångreserv.

Inför Baselworld 2019

Äntligen!

Den 21 mars öppnar portarna till årets största och mest efterlängtade klockmässa, Baselworld. Under några intensiva dagar kommer vi få bevittna en mängd märken presentera sina (förhoppningsvis) spännande nyheter för i år. Vi är många som med stort intresse väntat på vad Rolex, Tudor, Patek Philippe, Zenith, Tag Heuer, etc. har i rockärmen denna gång.

Då Swatch Group bestämde sig för att lämna mässan förra året så är det en betydligt mindre tillställning från tidigare år. Detta betyder att vi inte kommer att få se några av de stora märkena från Swatch Group som Omega, Breguet, Blancpain, Longines, Glashütte Original eller Rado.

Trots bortfallet så hoppas vi på en intressant tillställning med några guldklimpar som får en att längta efter att öppna plånkan (eller skriva ner sig på väntelistan…).

I vanlig ordning så har det börjat dyka upp några små hintar och ”teasers”.