Hem Blogg

Monaco fyller 50 och firas med fem limiterade urtavlor

1969 lanserades Heuer Monaco, en rektangulär racingkronograf som snabbt fick ikonstatus i motorsportvärlden tack vare birollen i filmen Le Mans där den bars av den stekheta skådespelaren Steve McQueen.

King of Cool – Steve McQueen, en legendarisk influenser

2019 säljer Monaco fortfarande bra och detta firar TAG Heuer med att släppa 5 limiterade urtavlor inspirerade av de årtionden modellen funnits. För att hålla klockpressen på tårna har TAG Heuer valt att sprida ut lanseringen av respektive variant – först ut är 70-talet.

Vi verkar inte behöva vänta i tio år på 80-talet denna gång.

TAG Heuer Monaco 1969-1979 Limited Edition

En urtavla inspirerad av filmrullen som gjorde den känd?

Med en grön Côtes de Genève-mönstrad urtavla, burriga komplementfärger, och index ”all over the place” får man väl ändå anse att TAG Heuer enkapsulerat 70-talets designanda med bravur. I övrigt delar klockan boett och urverk med sina kullsyskon i Calibre 11-serien.

Klockan är tyvärr redan slutsåld på flera marknader, så om du är sugen bör du slå till nu – varje variant tillverkas nämligen bara i 169 exemplar.

Drygt 6 500 frihetsdollar verkar vara riktpriset för jubileumsutgåvorna och du kan läsa mer om varianterna allteftersom de lanseras på TAG Heuers hemsida.

Personligen är jag väldigt nyfiken TAG Heuers tolkning av 80-talet!

Fem favoriter: Omegas bästa nyheter 2019

Redaktionen har valt ut de fem bästa modellerna ur Omegas uppdaterade katalog.

Omega släppte under slutet av förra veckan ett rejält gäng nyheter. Glädjande nog fick vi se en mer lekfull version av varumärket, som dessutom firar Apollo 11:s 50-årsjubileum riktigt ordentligt.

Här nedan har vi tillsammans valt ut våra favoriter bland de nya modeller som nu presenterats för allmänheten.

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

Personligen har jag aldrig varit något stort fan av Speedmastern, även om jag rent objektivt kan uppskatta den för vad den är. Men den här jubileumsversionen är något alldeles speciellt. Den mörkgrå tavlan, med de svarta undertavlorna, det historiska ögonblicket i undertavlan vid klockan 9 och de gyllene accenterna. Wow, bara wow. 

Men varför Limited Edition (särskilt när det fortfarande är 6969 ex som tillverkas) ? Den här pjäsen ska naturligtvis bli en del av den ordinarie kollektionen. För mig är den en riktig showstopper. 

Pris: 95 100 kr


Omega Co-Axial Master Chronometer GMT Worldtimer

Om vi bortser från storleken på 43 mm, Worldtimers är inte sällan på den större änden av skalan, har Omega här lyckats göra något riktigt fint av en i övrigt ganska tråkig modell (Aqua Terra). Som World Timer fungerar den dock alldeles utomordentligt. Tavlan är välbalanserad, den blå tonen i modellen jag valt här är superb och även den där minutvisaren jag traditionellt sett haft svårt för gör sig helt perfekt här. Det här känns som ett riktigt verktyg, som samtidigt möter en viss klassisk elegans – snyggt!

Pris: 87 600 kr.


Omega Seamaster 300 Co-Axial Master Chronometer 41 mm

Här har Omega tagit ut svängarna ordentligt och faktiskt lyckats riktigt bra. Här har man lekt med material på ett alldeles suveränt vis. Seamaster 300 är sedan tidigare Omegas mest dressiga dykarur och den retrodoftande designen gör sig alldeles utmärkt även till mer färgglada toner. Min personliga favorit ur Malachite-kollektionen är modellen med grön malakittavla och guldboett. Den går helt enkelt inte att slita blicken ifrån. Men även varianten med blå malakittavla och platinaboett är riktigt läcker.

Det här faller under kategorin ”saker jag inte visste att jag ville ha, men nu verkligen behöver”: malakiturtavla. 

Pris: 261 800 kr (guld), 416 800 (platina).


Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition 

Klockor i helguld kan många gånger bli direkt vräkiga och inte ett dugg tilltalande. Men här har Omega förärat sin klassiker en riktigt trevlig ”makeover” i guld, som verkligen fungerar. Den mörkröda ringen med takymeterskala tillsammans med de onyxsvarta accenterna får verkligen ihop kompositionen på ett mycket trevligt sätt.

Just den här varianten görs i en limiterad upplaga á 1,014 exemplar. 

Pris: 342 000 kr. 


Omega Speedmaster Co-Axial Master Chronometer Moonphase Chronograph

Det står klart att Speedmasterkollektionen blev den absoluta vinnaren när vi plockade ut våra favoriter. Vi rundar nämligen av med ännu en sådan modell här, med silvertavla och härligt röda kontraster, även i månfasindikatorn. Som vi tidigare skrivit om: rött är på väg att bli en trendfärg och här lyckas Omega lyfta fram den i huvudrollen på ett utomordentligt vis.

Den väl tilltagna boetten på 44.25mm är tillverkad i platina, så räkna med lite slagsida när du rastar den här rejäla pjäsen. Att använda plånboken som motvikt lär också bli svårt. Den här ”finkan” kommer nämligen med en lika maffig prislapp.

Pris: 534 400 kr.

Bremont Jaguar D-TYPE

Det brittiska märket Bremont släpper en limiterad utgåva med inspiration från det klassiska lyxbilmärket ”Jaguar”. Bremont har tidigare mest varit förknippade med flyg (som man kan ana när man ser propellern i logotypen) men det känns ändå rätt när två urtypiska brittiska tillverkare slår sina påsar ihop. Man får självklart känslan att de tagit inspiration från de två bevingade märkena — Bentley och Breitling — som har hållit ihop sedan 2003 i sitt ”Breitling for Bentley” partnerskap.

Klockan i fråga är en bi-compax kronograf i 43 mm med blå urtavla och kommer endast släppas i 300 exemplar. Baksidan är öppen och visar upp en fräck rotor i formen av den klassiska Jaguarratten. Som en liten extra touch så levereras klockan i en läderförpackning som signeras av Ian Callum, den nuvarande designchefen hos Jaguar.

Har man handlederna för att bära upp den så kan den nog sitta fint på armen när man plockar fram ”Jaggan” i sommar och tar ut den på en sväng.

Urverk: BE-50AE, 42h kraftreserv.
Storlek: 43 mm.
Vattentålighet: 100 meter.
Armband: 22 mm blått läderarmband.
Pris: 59 200 kr

Långläsning: En klockbransch i förändring – här är varumärkenas kamp för en ny verklighet

Baselworld | Impression

En klockbransch i förändring – här är varumärkenas kamp för en ny verklighet

Vi tittar närmare på branschens senaste strategi för att klara framtiden.

Det har nog inte undgått någon insatt att klockbranschen i dag genomgår drastiska förändringar. Dess glansdagar är ett flyktigt minne, men det betyder inte att man går mot en bister framtid. Nej, i stället handlar det om att anpassa sig till en ny verklighet.

Det handlar om att lägga om strategier och möta dagens kunder på ett sätt man inte gjorde förut. Samhällen förändras, det praktiska behovet av mekaniska klockor rent funktionellt är nära noll men det betyder inte att det inte finns ett stort köpsug. Vi är alla smärtsamt medvetna om att klockbehovet grundas i så många andra värden än just det praktiska.

”Man har producerat, sålt, levererat och sen varit klara. Det är fel väg att gå”

Så vad gör varumärkena för att anpassa sig till en verklighet där individen står allt mer i fokus? Där självförverkligandet står över allt och där allt sker snabbare än någonsin?

Breitling visade upp flertalet redan välbeprövade modeller i ny färgskrud.

En tydlig trend är att strömlinjeforma sitt utbud utifrån efterfrågan. Vi såg Breitling tydligt visa upp denna strategi under årets Baselworld, där de olika kollektionerna anpassats efter efterfrågan på olika marknader.

Julien Tornare, vd för Zenith.

Zeniths vd, Julien Tornare hymlade inte heller om företagets nya vägväl, där man man nu fokuserar mer på slutkunden än på återförsäljarna. Zenith har minskat andelen auktoriserade återförsäljare från 841 till 620 världen över och ska fortsätta att kapa den siffran hela vägen ned till 500.

”Branschens stora sjukdom tidigare har varit att fokusera på att sälja in till återförsäljarna. Man har producerat, sålt, levererat och sen varit klara. Det är fel väg att gå”, säger Tornare.

Nu fokuserar Zenith i stället på vad som faktiskt säljs till kunderna. Och man är långt ifrån ensamma. Fokus på efterfrågan är den absolut största trenden i branschen just nu.

Säkra kort före kreativ frihet

Naturligtvis på både gott och ont. För oss lite mer hårdnackade entusiaster innebär det att vi inte får se särskilt mycket halsbrytande, vågade, spännande nyheter. Om vi inte vänder oss till flera av de fristående varumärkena, förstås. Det är där vi fortfarande ser den artistiska, konstnärliga ådran flöda.

Få kan tänja gränser som Greubel Forsey.

För samtidigt som branschen stillar konsumenternas behov med dagens strategi, så finns en risk att den enbart är en kortsiktig lösning. Att inte använda den fantastiska kreativitet som finns till att också skapa behov och efterfrågan på produkter vi inte visste att vi ville ha innebär också att man på lång sikt skapar en mättnad.

Jag har själv känt den emellanåt, kanske ni också. Det är inte så sabla roligt att se samma modell igen, bara i en annan färg på urtavlan. Så även om fokus på efterfrågan förstås är ett måste i den verklighet vi lever i borde man också fokusera på att skapa en efterfrågan, för att säkra framtiden.

Där är man inte riktigt i dag och det är synd.

Baselworld 2019 var ett tecken så gott som något. Få ”riktiga” nyheter, mycket mer av samma och väldigt mycket vandrande på redan upptrampade, bekväma stigar.

Rolex två ansikten

Och när vi slänger en analyserande blick in i backspegeln kan vi konstatera att Rolex nog lyckades med konststycket att bli ansiktet utåt för både fokus på en redan välkänd efterfrågan och att samtidigt skapa ett nytt.

Nya ”Batman” är ett säkert kort, såväl som ett som absolut inte kommer att kunna möta en minst sagt tung efterfrågan – igen (suck). Samtidigt lyckades man skapa en helt ny efterfrågan med galna Tudor Black Bay P01, den gamla frankenprototypen som grävdes upp från arkivet.

Det ska bli oerhört intressant att se vad framtiden för med sig. Efterfrågan på mekaniska klockor kommer förmodligen alltid att finnas under vår levnadstid, även om det över tid kommer att se annorlunda ut.

Klarar den så konservativa branschen att anpassa sig?

Blir Baselworld 2020 en glimt in i framtiden?

Efter att ha varit en stark tvivlare börjar jag tro att man trots allt är redo att möta framtiden. Det går helt enkelt inte att mala på som man gjort tidigare och det finns flera tecken på att man faktiskt är på väg åt rätt håll.

Ni kommer förstås att få fortsätta att följa utvecklingen på nära håll här på Klockrent.org.

På spaning: Röda urtavlor – nästa trend?

Den populära accentfärgen har hamnat i fokus.

Det går trender i allt, även i klockbranschen. Brons är exempelvis stekhett just nu och vintage/retro-trenden tycks nästan aldrig går över, även om vi kanske kan ana en liten nedtrappning för stunden.

Där bakom de stora, självklara trenderna ligger en annan och smyger, puttrar lite grann. En jag verkligen uppskattar: röda urtavlor. Det har börjat poppa upp lite sådana både här och var och det är en färg som verkligen fungerar för en urtavla i rätt sammanhang. Särskilt till guld, svart och ordentligt nedtonad blir det även läckert till en retroinspirerad boett.

Här nedan har jag plockat fram mina tre röda favoriter av de som hittills dykt upp i år.


Oris Big Crown Pointer DateDet är väl lika bra att vi börjar med det sistnämnda ”exemplet”. Det här är en sådan vinnare för mig. Den mörkröda urtavlan gifter sig helt perfekt med den lite mer rustika boetten och blir helt suverän med det lite slitna läderbandet. Den lyckas inte alls lika bra på länk.

Den har en bra storlek med sina 40 mm i diameter och Oris är mästerliga när det kommer till att ta fram prisvärda, attraktiva modeller. Det här är inget undantag. Den klockar in på under 15 000 kronor och är otroligt läcker.


Bovet Virtuoso V

I rakt motsatta änden av skalan hittar vi denna sagolika skapelse från Bovet, med två urtavlor, boett i 18 karats roséguld eller vitguld. Detaljarbetet här är inget annat än helt fantastiskt och jag gillar hur man verkligen satt den kraftfullt mörkröda tonen i fokus i stället för att den, som den oftast gör, bara blir en liten accent.

Det fjäderliknande mönstret, som går igen i båda de röda tavlorna, är inget annat än excellent. Det är omöjligt att inte bli hänförd av Bovets vackra hantverk. Det är synd att man inte har drygt 700 000 kr som bara ligger och skräpar, det är nämligen vad som krävs här.

Precis som med de flesta av Bovets modeller kan denna även användas som både fickur och bordsklocka. Den mäter 43,5 mm i diameter och har en tjocklek på 15,7 mm.


Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary Watch

Chopards Mille Miglia-kronograf är en sådan där klocka man sätter på handleden och som är en liten överraskning varje gång. Mycket tack vare den underbart kurviga boetten och en urtavla som verkligen ”poppar”.

När man nu firar den klassiska racingtävlingens hundraårsjubileum gör man det med en hänförande urtavla i en vinröd ton. Modellen kommer att göras endast i hundra exemplar och någon prislapp har vi ännu inte fått.

Men håll med om att den är svår att värja sig emot. Några tekniska specifikationer gällande urverket har inte avslöjats. Vanligtvis sitter det dock ett COSC-certifierat ETA-2892 på insidan av Mille Miglia-kronograferna, så bli inte förvånade om så även blir fallet här.


Missa heller inte Andreas recension av
Sjöö Sandström Royal Steel Classic Anniversary edition, som likt klockorna i denna artikel har en läckert röd urtavla.

Vad tycker du om röda urtavlor? Är det en trend du vill se? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Lista: Åtta favoriter från Baselworld 2019

Nils listar sina höjdpunkter från årets mässa.

Efter att ha smält alla intryck i ungefär en månad nu är det så dags att lista favoriterna från årets Baselworld. Det var i ärlighetens namn en medioker upplaga, som bjöd på mången besvikelse. Men visst fanns det också ljusglimtar.

Här är de åtta modeller som fastnade på min näthinna och sedan aldrig lämnat den.

Tutima Patria Steel Blue Enamel Dial

Tutima tillhör de varumärken som ofta flyger under radar här hemma. De är hemmahörande i det tyska urmakerifästet, Glashütte och är kanske allra mest kända för sina mer sportiga och robusta yrkesklockor. Men självklart har man också mer eleganta tidmätare. 

Själv fastnade jag för Patria Steel, som nu fått en blå, fantastiskt vacker emaljtavla som är omöjlig att slita blicken ifrån. Det finns en renhet, en skönhet i all sin enkelhet här. Vänd på klockan och beundra in-house-verket, Calibre 617 med 166 delar, manuell uppvridning och 65 timmars gångreserv.

Att prislappen inte är värre än runt 49 000 kronor är också i sig en liten triumf. 


Hautlence HL Sphere 01

Den kanske häftigaste skapelsen som visades upp på hela mässan. Det man åstadkommit här rent tekniskt är kanske så nära ett underverk man kan komma. När den retrograda minutvisaren når botten, så vänner sfären 450 grader och  visar den slagna timmen. Att man lyckats åstadkomma detta och samtidigt bibehållit exempelvis en gångreserv på minimum tre dagar är inget annat än fantastisk ingenjörskonst.

Boetten, som mäter 39 x 45 x 12 mm är naturligtvis i vitguld och modellen tillverkas i en ytterst limiterad upplaga om 28 exemplar. Det här är en klocka jag själv med glädje hade burit, om jag hade haft runt 970 000 kronor till övers, förstås.


Breitling Navitimer 806 1959 Re-Issue


Jag är, som många andra, väldigt svag för Breitlings odödliga pilotklocka. Det har en ”oumph”, en historia och en aura som många andra saknar. Bland många trötta nya varianter på Navitimern, så var nyutgåvan från 1959 (Navitimer firar 60 år i år) en glad nyhet. 

Här har Breitling ned i minsta detalj varit trogen originalet och verkligen begåvat den med den rätta vintage-looken, samtidigt som man givetvis uppdaterat den enligt dagens tekniska standard, med det egna in-house-verket, kaliber B01 till exempel. 

Kul att se en riktig klassiker flyga igen och för runt 77 000 kronor landar den på din handled.


Zodiac Limited Edition Aerospace GMT Chronograph

Zodiac har gjort mycket rätt den senaste tiden och även fångat en hel del uppmärksamhet. Deras förmåga att återskapa klassiska modeller som sannerligen är ”funky”, men bjuder bäraren på ett leende. Nya Aerospace GMT Chronograph är en nyutgåva av en klassisk 60-talsmodell där man följer sitt vinnande koncept att vara väldigt trogen originalet och hålla nere storleken vid 40 mm.

Den görs i två olika färgkombinationer, respektive variant tillverkas i 182 numrerade exemplar och prislappen då? Den är ytterst beskedlig och klockar in på 17 000 kronor. 

Personligen är jag verkligen inget fan av limiterade upplagor, särskilt när de oftast är allt annat än limiterade och endast används för att ta priset till orimliga nivåer. Här kommer dock Zodiac undan. Endast 182 ex är en limiterad upplaga och priset är dessutom utan tvekan rättfärdigat.


Meistersinger Metris Bronze 

Hur tar man en redan lyckad modell och gör den ännu bättre? Boett i brons! Vi har recenserat Meistersinger Metris här på Klockrent och gillade den verkligen. Men med en bronsboett och djupblå urtavla tog den sig till helt nya höjder. 

Meistersinger har verkligen gjort något alldeles speciellt igen, precis som till förra årets Baselworld då vackra Lunascope avtäcktes. Årets Lunascope ”Golden Moon” var allt annat än lyckad. Men bronsutgåvorna i allmänhet och Metris i synnerhet är i en klass för sig. 

Det exakta priset har vi inte fått bekräftat ännu, men räkna med att den landar på i trakterna av 20 000 kronor. Personligen skulle jag gissa på strax under.


TAG Heuer Autavia Isograph

Kanske den klocka som har gäckat mig allra mest. Jag har gått från ”meh”, till: ”nej, usch!” till: ”den är banne mig riktigt bra!”. TAG Heuer lyckas här mixa en klassisk design och sätta den i en modern kontext. Jag gillar urtalan, typsnittet på siffrorna, ja till och med kronan sticker ut här. 

Det är en allsidig modell, en sportig vardagsklocka som trots sina 42 mm i diameter faktiskt också bärs bra även på lite beskedligare handleder. Min personliga favorit här är den blå varianten. 

Cirkapris: 34500 kr.


Greubel Forsey Quadruple Tourbillon GMT

Jag väntar mig alltid något exceptionellt av Greubel Forsey. Något som är så där totalt onödigt, men alldeles, alldeles underbart. Här hittar vi deras numer ökända GMT-komplikation (jordgloben) och två dubbeltourbilloner. Bara för att de kan. Och det är en fröjd för ögat. 

Vidguldsboetten må mäta massiva 46.50 mm i diameter och ha en tjocklek på 17.45 mm, men det spelar ingen roll. Det gör det inte heller att det buktar ut lite här och var. Det här är ett stycke beundransvärd konst, som är omöjlig att slita blicken från. 

Och ryms den inom din budget för nästa klockköp är det bara att gratulera. Du får nämligen räkna med att lassa fram runt 7,8 miljoner kronor för den här skapelsen. 


Seiko Presage Arita Porcelain Dial SPB093

Seiko hyllar det japanska porslinshantverket genom att skapa två Presage-modeller med vita porslinstavlor. Ska man vara mer specifik är de gjorda av Arita porslin, som helt enkelt kommer från den lilla staden Arita som återfinns på ön Kyushu. Det var här porslinet verkligen fick sitt genombrott  i Japan. Arita är än i dag en stad där porslinshantverket blomstrar, så det är inte svårt att förstå varför Seiko väljer just detta. 

Den allra mest lyckade av de två modellerna är varianten med datumvisning vid klockan 6 och en gångreservsindikator vid klockan 9. Urtavlan är skapad av mäster Hiroyuki Hashiguchi och begåvats med blånerade visare. Under huven tickar in-house-kaliber 6R27. Priset är inte värre än runt 19 000 kronor, vilket får anses som mycket bra i sammanhanget.

Det är nämligen något alldeles visst med porslinstavlor. De har en grace som många andra saknar. 


Vilka modeller fastnade du lite extra för? Kommentera och berätta nedan.